Китай – щедри обещания за Макрон и тотално игнориране на Урсула фон дер Лайен

Китай – щедри обещания за Макрон и тотално игнориране на Урсула фон дер Лайен Снимка: ziare.com

Двамата посетиха заедно Си Дзинпин, за да демонстрират пред китайския лидер единството на ЕС.

Главна тема на разговорите трябваше да бъдат евентуални мирни преговори между Русия и Украйна, за които да настоява китайският президент.  Еманюел Макрон вярваше, че ще го убеди да подкрепи европейската позиция по този въпрос. Без да изрази публично конкретните си намерения, Си Дзинпин обаче акцентира върху щедрото отношение към Макрон, коментира ВВС. Политолози оценяват това като желание на китайския лидер да гради нови връзки със Запада, противопоставяйки в случая Франция на САЩ. 

Френският президент бе посрещнат с необичайна пищност и заедно със Си Дзинпин посети ключови китайски градове. След скорошната си реч, в която определи Китай като репресивна държава, Урсула фон дер Лайен не беше поканена нито на обиколката из страната, нито на други срещи на държавно ниво, които китайските домакини организираха за Еманюел Макрон.

Китайският държавен вестник Global Times обясни в редакционна статия защо: „На всички е ясно, че да си стратегически васал на Вашингтон е задънена улица. Превръщането на отношенията между Китай и Франция в мост за сътрудничеството между Китай и Европа е от полза и за двете страни, и за света".

Дипломати казват, че това подчертава значението, което Пекин отдава на отношенията си с Франция и други основни членове на ЕС като Германия и Испания, чиито лидери също наскоро посетиха Китай. Изглежда Си Дзинпин не се колебае „да се пробва” да получи подкрепата на Европа – ако не наведнъж, то с отделните страни - срещу това, което китайският лидер нарича "всестранно сдържане, обкръжаване и потискане" от страна на САЩ. 

Междувременно, говорител на Държавния департамент каза, че САЩ "наблюдават отблизо” действията на Пекин около Тайван, където и в момента Китай провежда мащабно военно учение. Представителят на Белия дом предупреди, че САЩ разполагат с "достатъчно ресурси и способности в региона, за да осигурят мир и стабилност и да изпълнят ангажиментите си за национална сигурност" на Тайван.

„Всички офанзиви на китайската външна политика имат на заден план отношенията между САЩ и Китай... така че, за да противодейства на САЩ, Пекин ще се опита да се сработи с коя да е европейска страна, особено със средни или големи сили, като Франция”, казва Джао Суишън, професор по външна политика в университета в Денвър.

В дипломатическите среди Макрон често е смятан за важен двигател в ключови политики на ЕС, припомня ВВС. Преди посещението си той определи Китай като „единствената страна”, която може да въздейства на Русия да започне мирни преговори с Украйна и по време на срещата си със Си Дзинпин го посъветва „да говори разумно” с Москва. 

Според политически анализатори, френският президент е успял да насърчи Си Дзинпин да призове световната общност да съдейства за мирни преговори между двете воюващи страни, без обаче да постигне някакви конкретни обещания за действията на Китай в тази посока. От своя страна, Урсула фон дер Лайен каза, че Си Дзинпин е изразил желание да говори с Володимир Зеленски, макар че това не се споменава в официалните съобщения на китайската държава. 

Междувременно, европейската дипломатическа офанзива в Китай продължава с посещения през следващите седмици, когато в Пекин ще бъдат ръководителят на ЕС по външна политика Жозеп Борел и външният министър на Германия Аналена Бербок.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: