Доброто и лошото ченге на Европа с визита при Си Дзинпин

Доброто и лошото ченге на Европа с визита при Си Дзинпин Снимка: ukrainefrontlines.com

Така ВВС започва коментара си за срещата на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Франция Еманюел Макрон с китайския президент, който днес ги посреща в Пекин.

Дуото носи посланието за европейско единство - закономерно последствие от забележимия интерес на европейските лидери към Китай, след неотдавнашните посещения на германския канцлер Олаф Шолц и испанския премиер Педро Санчес в Поднебесната империя. 

Главната тема в двустранните разговори разбира се ще бъде спирането на войната в Украйна, като френският президент вероятно ще играе доброто ченге, тъй като според говорител на Елисейския дворец Макрон е открил "точки на сближаване с китайските предложения" за прекратяване на войната.

За фон дер Лайен остава ролята на „лошото ченге от Брюксел“, предвид острата реч, която вчера изнесе, критикувайки Си Дзинпин, че поддържа приятелството си с Владимир Путин. Освен това, според фон дер Лайен, китайският мирен план от 12 точки е  „просто нежизнеспособен“заради отсъствието на въпросите с изтеглянето на Русия от бойните действия и от анексираните украински територии. 

Подкрепяйки по-умерена версия на идеята на САЩ за дистанциране от Китай, фон дер Лайен се обяви за концепцията „намаляване на риска“, според която Европа ще говори по-твърдо в дипломацията, ще диверсифицира търговските си източници и ще защити своята търговия и технологии. Но пък Еманюел Макрон пътува с голяма делегация, включваща бизнес лидери, което носи посланието, че Франция и Европа все още искат да правят бизнес с Китай.

Демонстрацията на единство на Макрон и фон дер Лайен същевременно трябва да попари всякакви надежди, че Китай би могъл да използва някои различия между европейските страни – което според политически наблюдатели Пекин прави, с цел да отклони части от Европа от орбитата на САЩ. 

Факт е, че европейските страни нямат ясен консенсус за отношенията си с Китай. Франция и Германия например, са по-склонни да запазят търговските си връзки, докато други страни, особено от бившия съветски блок, са притеснени, че Русия ще предяви претенции и към други територии, освен Украйна, така че биха желали по-твърд подход към Пекин. 

Има риск Китай да се опита да използва отношенията си с Русия като лост спрямо Европа, предупреждават наблюдатели и съветват, че вместо да следва примера на САЩ и НАТО, Европа трябва ясно да начертае собствената си червена линия спрямо Китай и да определи последствията от прекрачването ѝ.

Очаква се Китай да реагира на посещението предпазливо, особено след речта на фон дер Лайен, която според китайския посланик в ЕС Фу Конг, съдържа „много погрешни твърдения и погрешни тълкувания и умишлено изкривява китайските позиции“. 

Масло в огъня наля и вчерашно изказване на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред министрите на външните работи на страните-членки на Алианса. Той критикува остро Китай за политиката му към Русия и в Южнокитайско море, за вътрешните репресии и масовото наблюдение, разрушителните действия в киберпространството и инвестициите в ядрени ракети с голям обсег. Столтенберг неколкократно предупреди Китай за "сериозни последствия", но в крйна сметка декларира, че  въпреки нарастващото напрежение и множеството точки на триене, НАТО не гледа на Китай като на противник

Анализатори смятат, че позицията на Столтенберг ще усложни дипломацията на фон дер Лайен, известна с категоричната си подкрепа за Алианса. Но Китай от своя страна се стреми да намали зависимостта си от САЩ или от Русия, така че очакванията са китайският лидер да заложи на умерен подход в разговорите със своите европейски гости. 

По отношение на войната в Украйна, Еманюел Макрон вероятно също ще атакува топлите отношения между Пекин и Кремъл, но според някои наблюдатели френският президент може би надценява способността си да убеждава, а и няма никакви доказателства, че Си Дзинпин въобще се влияе от подобен подход. 

Други обаче смятат, че Макрон има шанс, тъй като планът му съвпада с желанието на Си Дзинпин да позиционира Китай като важен алтернативен мирен посредник – очевидна цел на Китай, която гостите от Европа не трябва да забравят, докато вървят по червения килим, постлан за тях в Пекин, посочва в заключение ВВС.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: