Над 18 хил. гръцки компании развиват бизнес в България

Над 18 хил. гръцки компании развиват бизнес в България Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Общите им инвестиции у нас са за близо 6 млрд. лева

Повече от 18 хил. гръцки компании развиват дейност в България, а общата сума на инвестициите от южната ни съседка е близо 6 млрд. лева

Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на гръцкия бизнес у нас. В дискусията участие взе и Алексиос-Мариос Либеропулос, извънреден и пълномощен посланик на Република Гърция в България. Това е поредна среща във формат „закуска за инвеститори“, която инициира икономическият министър. 

Около 46% от гръцките компании са разположени в Благоевград, 39% в София, 7% в Пловдив, 2% в Хасково и 6% в останалите области на България. „Данните показват, че гръцките компании осигуряват над 60 хил. работни места в България и затова е толкова важно да имаме оперативна връзка и да обсъждаме всички трудности, които срещате“, подчерта министър Никола Стоянов. "Положително е, че се увеличава броят и на стратегическите проекти между нашите две държави“, каза министърът и даде за пример съвместните инициативи в сферата на енергетиката. 

Близо 30% ръст отчита стокообменът между двете държави през 2022 г., стана ясно по време на срещата. „Достигаме рекордна стойност от 5.9 млрд. евро, за което трябва да бъдете поздравени и вие – представителите на гръцкия бизнес у нас, защото сте сред двигателите на това увеличение“, каза още Никола Стоянов. 

Данните показват, че съществува потенциал за разширяване на сътрудничеството в редица сектори – хранителна промишленост и бързооборотни стоки, биопродукти, мебелна промишленост, козметика, включително и по отношение на създаване на смесени предприятия за съвместно излизане на трети пазари, и др. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: