Япония ограничава износа на технологично оборудване

Япония ограничава износа на технологично оборудване Снимка: scmp.com

Мерките обхващат детайли за 23 вида инсталации и инструменти за производството на полупроводници и микрочипове.

Секторът практически засяга неограничен кръг високотехнологични продукти – от мобилни телефони до военна техника, отбелязва ВВС. Ограничението засяга износа на големи технологични компании, включително Tokyo Electron и Nikon и ще започне да действа от м. юли. 

След САЩ и Нидерландия, японското правителство предприе ограничителната мярка, попадайки по този начин в разгорещения търговски спор между САЩ и Китай. Вашингтон първи наложи контрол върху износа на технологични продукти, основно микрочипове, което накара Пекин да говори за „технологична хегемония”. 

В днешното си изявление обаче, японското министерство на търговията и промишлеността не се позовава на нито една от двете държави, а посочва, че „Като технологична нация, ние изпълняваме отговорността си да допринесем за международния мир и стабилност“

От своя страна, японският министър на търговията Ясутоши Нишимура изрази пред репортери убеждението си, че „въздействието на мярката върху компаниите ще бъде ограничено”. Той потвърди, че решението не е координирано с ограниченията на САЩ и уточни, че ако японските технологични продукти не бъдат пренасочвани към военна употреба, износът им ще продължи.

Официалното оповестяване на ограничителната мярка идва точно преди уикенда, в който се очаква японският външен министър Йошимаса Хаяши да посети Пекин, очаквайки „честна и откровена дискусия за създаване на конструктивни и стабилни отношения".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: