Как реагира светът на процеса срещу Тръмп

Как реагира светът на процеса срещу Тръмп Снимка: aljazeera.com

Бившият президент на САЩ вече държи съмнителния исторически рекорд на първи американски държавен глава, изправен пред наказателни обвинения по 34 пункта, включително за фалшифициране на бизнес отчети и тайно плащане от $ 130 000 на порно-звезда, точно преди президентските избори през 2016 г.

Снимки от драматичния ден на Тръмп в съда доминират първите страници на медиите по света, включително повечето британски вестници, придружени от заглавия като „Доналд на подсъдимата скамейка” и „Тръмп в окото на бурята”.

Бразилският вестник O Globo смята, че неговите съветници виждат случая и огромното медийно внимание към него като "успешна реклама" и "стимул за онлайн набиране на средства" за обявената кандидатура на Тръмп за президентската надпревара през 2024 г. 

Le Monde също подчертава възможните „политически ползи” от процеса: „Като пуска отново счупената плоча, която неизменно го представя като жертва на „лов на вещици“ и заговор на „дълбоката държава“, Тръмп принуждава своя лагер да застане на негова страна“, пише френският вестник и обвинява Републиканската партия, че не е научила нищо, две години след позорния щурм на Капитолия от поддръжници на Тръмп, остнали „заключени” в култа към личността му. „Резултатът е отслабена съдебна система и демокрация под нарастващо напрежение“, констатира Le Monde.

Германският Tagesspiel излезе с "колекция" от досегашни неверни или подвеждащи твърдения на Тръмп, озаглавена "Нищо освен истината?"  Под заглавие „Той го очакваше”, Der Spiegel коментира: „След като се изплъзваше от колелата на правосъдието толкова дълго с безкраен репертоар от трикове, финтове и лъжи, сега той все пак се оказва равен пред закона“.

„Доналд Тръмп определено свали маската“, пише италианският La Stampa, предвид яростната реч срещу правосъдната система, която Тръмп произнесе във Флорида, след като беше освободен под гаранция.  "Ако някои са очаквали умереност и крачка назад след обвиненията, с речта си той доказва обратното”, коментира La Stampa.

Отразявайки процеса, руският вестник "Известия" разчита на коментарите на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която нарече случая "криза на либерализма" и „система, която в крайна сметка поглъща или отрича сама себе си“.

За държавните китайски медии процесът срещу Тръмп не е особен обект на интерес, но за сметка на това в китайската социална медия Weibo случаят се коментира повече от оживено. Според анализ на BBC Monitoring, това показват и над 340 милиона гледания и 11 000 коментара на хаштаг, който твърди, че ако бъде признат за виновен по всички обвинения, бившият американски президент може да получи 136 години затвор. Според някои потребители, процесът срещу Тръмп дори е начало на „гражданска война” в САЩ, заради „политическото преследване”, започнато от демократите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: