Челен опит от Макрон: намаляване на потреблението на вода и увеличаване на цената й

Челен опит от Макрон: намаляване на потреблението на вода и увеличаване на цената й Снимка: elysee.fr/emmanuel-macron

Франция, изправена пред изменението на климата и риска от суша, възнамерява да подобри управлението на водите

Националният план за пестене на вода беше представен от президента Еманюел Макрон. Предвижда се до 2030 г. потреблението на вода във всички сектори на икономиката да бъде намалено с 10%.

Освен за подобряване на напоителните системи и модернизиране на ВиК мрежите, става дума и за прогресивно увеличение на тарифите за ползване на вода.

Еманюел Макрон, президент на Франция:

"Както при енергетиката, до лятото ще поискаме от всеки бранш план за пестене на вода. В следващите дни министрите ще съберат представители на областите, които засягат - енергетика, индустрия, туризъм, отдих, селско стопанство. Това работи, когато всички знае как се развива ситуацията, когато всеки е наясно със своите отговорности и когато знаем, че усилията са разделени."

Макрон обяви и допълнителни 500 милиона евро за агенции, които изпълняват проекти за подобряване на използването на водните ресурси.

През февруари Франция преживя нов период на суша, продължил повече от месец, което е зимен рекорд. Лятото на миналата година беше и едно от най-топлите и сухи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: