Amnesty International обвинява Запада в двойни стандарти относно украинските бежанци

Amnesty International обвинява Запада в двойни стандарти относно украинските бежанци Снимка: caliber.az

Западните страни не предлагат същото отношение към бежанците от Сирия и Афганистан

Amnesty International обвинява западните страни в двойни стандарти и проява на расизъм по отношение на бежанците, съобщава Euronews. В годишния доклад на организацията се казва, че хората се приемат по различен начин само заради страната на произход. Като пример старши научният сътрудник на Amnesty International Филип Лутер посочва отношението към украинските бежанци след началото на руската инвазия:

"Те не предложиха същото отношение към онези, които се спасяваха от войната и репресиите в Сирия и Афганистан. Това важи и за САЩ, които са много пламенен критик на руската агресия в Украйна, и които приеха десетки хиляди украинци, спасяващи се от войната, но в същото време подлагаха търсещите убежище от Хаити на произволни задържания, на унизително, жестоко отношение, което беше равносилно на изтезания на расова основа".

Amnesty International разкритикува и някои международни решения, насочени срещу Русия. Става дума за резолюция на Генералната асамблея на ООН, осъждаща действията на Русия в Украйна, и за започването на разследване от Международния наказателен съд за престъпленията в Украйна:

"Европейските държави, наред с другите, също проявиха двойни стандарти, доколкото, осъждайки Русия, те оправдаваха или бяха съучастници в грубите нарушения от страна на своите съюзници, включително Саудитска Арабия, Египет и Израел. Миналата година Русия успя да използва правото си на вето, за да парализира Съвета за сигурност на ООН, което просто не бива да се допуска. И трябва да се даде повече възможност да се изкажат страните, чиито проблеми традиционно се игнорират особено в глобалния Юг".

Още един повод за безпокойство станаха новите закони за потискане на протестната дейност. Amnesty International призовава да се спре използването на прекомерна сила срещу демонстранти и да се подкрепи новия договор за контрол върху продажбите на специални средства за полицията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: