Французите обогатиха палитрата на протестите

Французите обогатиха палитрата на протестите Снимка: japantimes.co.jp

Този път обектът е строящо се водохранилище, което според местните фермери ще осигури напояването в района, но според протестиращите е ход на агробизнеса, целящ да монополизира водата.

Според местната прокуратура, в селскостопанския район Sainte-Soline в Западна Франция вчера са се стекли около 6 000 екоактивисти, решени да блокират строителството. Демонстрантите, въоръжени с коктейли Молотов, фойерверки и римски свещи, са се изправили срещу повече от 3 000 полицаи и жандармеристи. Ожесточените сблъсъци са продължили повече от час, превръщайки мястото в сцена на военни действия, озвучена от силни гърмежи сред запалени коли. 

Силите на реда са използвали сълзотворен газ и несмъртоносни снаряди. Спешна помощ са получили седем ранени демонстранти, като трима са били хоспитализирани. Ранени са двама журналисти, както и 28 полицаи, двама от които тежко. Според непотвърденни данни на организаторите на протеста, цифрите са доста по-различни - 30 000 демонстранти и най-малко 200  ранени, един от които в кома.

Според прокуроратурата, няма задържани демонстранти. Единадесет души са арестувани предварително при рутинни проверки, от които са иззети много оръжия. Екоактивистите съобщиха, че са повредили помпа и тръба във водохранилището и се заканиха: „Ще продължим борбата“, насочвайки се към близко село, където днес провеждат „международен воден форум“.

В Twitter министър-председателката Елизабет Борн заклейми „безотговорния радикален дискурс, който насърчава това непоносимо насилие“. Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен обвини „крайната левица", а организаторите възнегодуваха срещу "престъпното насилие" на полицията.

Френските власти твърдят, че за да могат фермерите да отглеждат хранителни култури в условията на зачестилите суши, са необходими мащабни напоителни съоръжения. Язовирът Sainte-Soline е част от верига от 16 водохранилища с общ капацитет шест милиона кубически метра. Проектът се реализира от фермерска кооперация, обединяваща 450 земеделци, с подкрепата на държавата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: