Москва се готви да спре износа на пшеница и слънчогледово масло

Москва се готви да спре износа на пшеница и слънчогледово масло Снимка: english.alarabiya.net

Като причина се посочва резкия спад на цените на тези продукти на световните пазари.

Министерството на земеделието ще препоръча такава стъпка на бизнеса „преди края на тази седмица“, пише „Ведомости“. Според запознати източници на изданието, Министерството на земеделието е обезпокоено, че през последните 10 дни цените на слънчогледовото масло са паднали от $ 1100 на $ 800 за тон, а на слънчогледа - от $ 600 на $ 395 за тон. В официално изявление на министерството обаче се казва, че "въпросите за реализацията на продукцията са от компетенциите на бизнеса".

Руски аналитици приписват спада в цените на слънчогледа, олиото и пшеницата на фалита на американските банки, докато един от крупните руски търговци на пшеница обвини за това зърнената сделка с Украйна. Натиск върху цените оказват и високите добиви на зърнени и маслодайни култури по света. Освен това, по време на свещения месец Рамадан в мюсюлманските страни търсенето на хранителни продукти намалява, което се отразява негативно на стойността им на световните пазари, казват от руския Съюз на износителите на зърно (FEZ).

Тази седмица зърното в Русия се търгуваше при $ 275 - $ 280 за тон, но за май-юни купувачите предлагат договори на на по-ниска цена от около $ 250 за тон, казаха участници в разискванията в руското министерство на земеделието.

Същевременно, руският вътрешен пазар на слънчоглед и пшеница е презадоволен, така че спирането на износа може "да доведе до ситуация, подобна на колапс", казва пред "Ведомости" руски зърнопроизводител. Според него обаче, основният негативен фактор за тежкото финансово състояние на фермерите остават износните мита

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: