Руски кораби със заграбено зърно от Украйна използват пристанища в Турция

Руски кораби със заграбено зърно от Украйна използват пристанища в Турция Снимка: Planet

След като за това съобщи авторът на известния турски блог Bosphorus Observer Йорук Ишик, и ВВС потвърди практиката.

Според изнесената в Bosphorus Observer информация, съдовете превозват неправомерно присвоени стоки от окупирана Украйна“ до турските пристанища. Морските маршрути водят към Искендерун, голямо пристанище в Източно Средиземно море, Бандърма, на Мраморно море и Измир, на егейския бряг. 

Блогърът подчертава, че доставките от Крим до турските пристанища „продължават безпрепятствено и безнаказано, противно на турската политика”.

Констатациите му са подкрепени и от журналистическо разследване, проведено съвместно от журналисти от ВВС и помощта на украински фермери. След като забелязват твърде повишена активност в пристанищата на Керч и Севастопол в окупирания Крим, журналистите започват да следят камиони и влакови композиции, които доставят зърното до пристанищните силози. 

В голямата си част превозните средства също са „присвоени”, но са снабдени с GPS-тракери, което е позволило на журналистите да проследят краденото зърно. Към доказателствата се прибавят и множество сателитни снимки и данни от камери за наблюдение. 

Украински фермери в окупираните от Русия територии казват, че 80% от техниката им е открадната или унищожена, съсипани са и стотици хиляди хектари обработваема земя. Има доказателства, че Русия „пребрандира” плячкосаните храни и ги изнася като руски. Украинското разузнаване твърди, че по този начин са изнесени най-малко 400 000 тона присвоена пшеница, плюс големи количества цвекло, картофи и зеле.

В грабителската политика обаче има и известна промяна – ВВС разполага с документи, изготвени от руските окупационни власти, изброяващи стопанствата, от които „да се снабдят” с пшеница, но в някои случаи „закупувана” на далеч под пазарните цени. Смята се, че с тази мярка Русия иска да предотврати компометирането на следващата реколта, а зърнопроизводителите в окупираните райони са принудени да я приемат, за да посрещнат поне донякъде разходите си и да плащат на работниците си.

Експерти отбелязват, че светът е изключително заинтересован от украинската пшеница, дори ако трябва да я купува като контрабанда. Недостигът на храни заплашва най-много най-бедните страни, а цената на зърното продължава да расте. Това ще предизвика град, но и граждански вълнения, които ще застрашат политическата стабилност в цели региони – а ситуацията може и да се влоши, смятат анализатори. 

Те казват, че по този начин Русия прибавя още едно военно престъпление към действията си - нарушаване на правилата на Женевската конвенция и Международния наказателен съд (МНС), уреждащи окупационните правомощия.. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: