Приложение за криптотърговия ограби инвеститорите

Приложение за криптотърговия ограби инвеститорите Снимка: rd.com

Смята се, че използвайки iEarn Bot, стотици хиляди хора по света са загубили спестяванията си

Експерти, разследвали iEarn Bot, казват пред ВВС, че това може да е един от най-големите крипто-скандали досега. „Парите просто изчезнаха“, казва жена от Румъния, пожелала анонимност. Тя, както и множество клиенти на iEarn Bot, са били уведомени, че инвестицията им ще се обработи от програмата им за изкуствен интелект, което гарантирало висока възвращаемост.

„Изглеждаше доста професионално, докато в един момент не обявиха, че замразяват тегленето от приложението за известно време”, казва румънката. В северната ни съседка десетки високопоставени фигури, включително правителствени служители и академици, са инвестирали чрез приложението, защото е било спонсорирано от Габриел Гараис, водещ и уважаван румънски ИТ-експерт. Сега и той казва, че е бил измамен и е загубил парите си, но това не го спасява от остри реакции, тъй като много от загубилите са инвестирали в iEarn Bot само заради неговите препоръки.

Случилото се в Румъния не е изолиран инцидент. „В Индонезия например, iEarn Bot са имали 800 000 клиенти. Отначало приложението работи много добре. Когато привлекат достатъчно инвеститори и пари в конкретна държава, те спират тегленията и започват кампанията си в друга държава“, описват мащаба и схемата експерти от Европейския център за правно образование и изследвания.

Сайтът на iEarn Bot твърди, че компанията е регистрирана в САЩ, но човекът, посочен за неин основател каза пред ВВС, че никога не е чувал за тях и е подал жалба в полицията. Същото заявиха и Масачузетският технологичен институт и компании като Huawei и Qualcomm, които сайтът на iEarn Bot сочи като „стратегически партньори”.

Същевременно, на страницата няма посочени контакти, а проверка на ВВС показа, че до края на 2021 г. акаунтът, който се управлява от Виетнам и Камбоджа, е рекламирал продукти за отслабване. Една от „димните завеси” на компанията е била да настояват местните ѝ инвеститори да организират акции за набиране на персонал, поради „мащабната дейност”.

Илюстрация –analyticsinsight.net

До сега е установено, че iEarn Bot са контактували само чрез Telegram. Разследващият екип на BBC е открил и съобщения, че в отчаянието си да си върнат парите, някои инвеститори са платили и допълнителна такса от 30%, което обаче също не е довело до резултат. 

На инвеститорите си в Колумбия, където тегленията са спрени през декември, iEarn Bot са съобщили, че трансформират инвестициите, правени в сигурната криптовалута USDT и „от март” ще използват нова дигитална монета със същата стойност, наречена iBot. Срокът разбира се, не е спазен, тегленията все още са невъзможни.

С помощта на анализатор BBC успя да идентифицира един основен крипто-портфейл, който е получил вложенията на около 13 000 потенциални жертви, обещавайки на всекиго печалба от почти $1,3 милиона за по-малко от година. Разследващите обаче са се сблъскали с популярен проблем – невъзможност да се проследят парите. 

„Едно от предизвикателствата е да идентифицираме и посочим кой е незаконният участник и къде отива стойността, за да можем да предприемем разследващи стъпки и да се стигне до съответните действия на правоприлагащите органи“, казва Джон Уайман, началник на новия отдел за виртуални активи на ФБР – структура, създадена през миналата година заради нарастващия брой измами с криптопарите

Според експерта, схемите придобиват глобални мащаби, докато разследванията  изискват международно сътрудничество и може да отнемат повече време, но Джон Уайман е убеден, че в крайна сметка измамниците ще бъдат изправени пред правосъдието. Той обаче е категоричен, че най-добрият начин за борба с тези престъпления остава превенцията и „надлежната проверка преди инвестицията”. Експертът припомня и старата максима, че ако нещо звучи твърде хубаво, за да е истина, често пъти действително се оказва така.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: