Още арести в света на криптопарите

Още арести в света на криптопарите Снимка: news.coincu.com

Вчера в Маями е задържан руският бизнесмен Анатолий Легкодимов, собственик на крипто борсата Bitzlato с централа в Хонконг.

Той е обвинен, че работейки в САЩ без лиценз, е участвал в пране на пари, съобщи Министерството на правосъдието. В изявлението се посочва, че през Bitzlato са преминали незаконни транзакции на обща стойност $ 700 милиона, като най-големият контрагент на криптоборсата е руският даркнет пазар и сайтът за продажба на психооактивни вещества Hydra

Твърди се, че Легкодимов е знаел, че клиентската база на Bitzlato са наркодилъри и наркозависими – потребители, които по думите на маркетинг-директора, Bitzlato „не подбира”, тъй като носят печалба на компанията. Паралелно с ареста на Легкодимов, френските власти, в сътрудничество с Европол, Испания, Португалия и Кипър, са демонтирали цифровата инфраструктура на Bitzlato, съобщиха още американските власти.

През април 2022 г. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции срещу Hydra - „най-големият даркнет ресурс” .за продажба на наркотици. Транзакциите и собствеността на платформата в САЩ или на територии под техен контрол бяха блокирани. Паралелно, Германия конфискува сървърната инфраструктура на Hydra и криптовалута на стойност € 23 милиона.

Според съвместното разследване, започнало от август 2021 г., през Hydrа са минавали около 80% от всички транзакции с криптовалута, свързани с пазара на тъмната мрежа (darknet), генерирайки от 2015 г. насам приблизително $ 5,2 милиарда оборот в криптовалута.

Hydrа обслужва над 17 милиона купувачи и повече от 19 000 продавачи, които използват основно руски език. Освен продажбата на наркотици, фалшиви пари и документи, има поне един известен случай на убийство, поръчано чрез Hydra през 2018 г. Според експерти – а и според потребителите ѝ, Hydra функционира толкова дълго, тъй като е „защитена“ от високопоставени руски служители по сигурността. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: