Температурен рекорд е отбелязан в Долината на смъртта

Температурен рекорд е отбелязан в Долината на смъртта Снимка: pixabay

В Долината на смъртта (Калифорния, САЩ) е регистрирана рекордно висока температура от 54,4 °C.
Според изследователите това е една от най-високите температури, регистрирани някога на планетата. Учените смятат, че в следващите седмици температурата може да се повиши с още няколко градуса и да счупи абсолютния рекорд от 56,7 °C, който е отчетен на 10 юли 1913 г. в Долината на смъртта.

Температурата е  регистрирана от автоматичната станция на Националната метеорологична служба на САЩ в район, близо до границата с щата Невада.


„Този показател ще бъде проверен" - професор Джеймс Ренуик, специалист по климата в Университета на Уелингтън Виктория, обясни, че в тези случаи са необходими допълнителни проверки на устройствата, които трябва да работят коректно и точно.
 
Сегашната топлинна вълна не се ограничава само до пустините, обясниха учените. Рекордната горещина се простира от Аризона до щата Вашингтон.

Очаква се през следващата седмица да бъдат установени над 100 температурни рекорда. Учените съобщават, че в три американски града вече са регистрирани рекордно високи температури за август.

Високите температури се отразиха и на броя на горските пожари в западните Съединени щати. От 1972 г. броят на летните горски пожари в страната се е увеличил осем пъти.

Изследване на Колумбийския университет установи, че екстремните климатични условия в западните части също допринасят за засушаването, каквото не е наблюдавано през последните 35 години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: