Заобикаляйки Китай: САЩ и Индия се договориха за доставка на полупроводници

Заобикаляйки Китай: САЩ и Индия се договориха за доставка на полупроводници Снимка: Wallpaperaccess.com

С цел преодоляване на дефицита

Министърът на търговията и промишлеността на Индия Пиюш Гоял и министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо по време на търговски диалог подписаха пакт за верига за доставки на полупроводници и иновационното партньорство между страните, съобщава Прайм.

Документите са подписани в Ню Делхи. Срещата и целият процес на договореностите са обусловени от острия недостиг на полупроводници, който има сериозни последици, по-специално предизвиква прекъсвания в доставките на автомобили и електроника, особено след избухването на пандемията от COVID-19.

Освен това, в рамките на диалога беше създаден специализиран подкомитет по полупроводниците, който ще бъде оглавен от Министерството на търговията на САЩ и две индийски ведомства - Министерството на електрониката и информационните технологии и Министерството на търговията и промишлеността. Първото заседание на подкомитета трябва да се проведе до края на 2023 г.

"Признавайки значението на пазарите в САЩ и Индия за световната електронна индустрия, Раймондо и Гоял възнамеряват да използват търговския диалог, за да активизират публичните и частните усилия за насърчаване на индустриалното сътрудничество в полупроводниковия сектор. 

Тези усилия ще идентифицират възможностите за растеж и проблемите, които трябва да бъдат решени, за да се гарантира, че полупроводниковата промишленост на САЩ и Индия ще създаде по-силни връзки, взаимнодопълващи се екосистеми и по-разнообразна верига за доставки на полупроводници", се казва в съвместното изявление на индийските и американските министри.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: