Измамници, предлагали работа срещу „такса”, са арестувани в Индия

Измамници, предлагали работа срещу „такса”, са арестувани в Индия Снимка: indiatoday.in

Полицията в Делхи задържа двама мъже, обещавали на десетки безработни работа в индийските железници.

Всеки от кандидатите е платил „такса” в размер на около $ 2400, съобщава ВВС. Измамниците са им предлагали работни позиции като кондуктори, пътни асистенти или гарови чиновници, но... след „проверовъчен срок”: кандидатите, всички от провинцията, седмици наред са „работили” по осем часа дневно на различни перони на централната гара в Делхи, със задачата да броят преминаващите влакове или слизащите пътници. До момента са открити близо 30 души, „наети” по този начин. 

Полицията е започнала разследването на измамата миналия ноември, след сигнал от бивш военен, когото един от фалшивите работодатели ангажирал да помага като доброволец в набирането на нуждаещи се от работа. 

Скоро бившият армейски офицер се запознал и с втория измамник, който пък имал задачата да води кандидатите на фалшив медицински преглед – за което също плащали. „Медицинският агент” обаче в един момент спрял да отговаря на телефона си, които накарало военния да се усъмни.

Измамниците парадирали с връзки с високопоставени чиновници в министерствата, които щели да осигурят държавните работни позиции. Смята се, че двамата арестувани са част от банда, която изглежда се е опитала да развие измамата в постоянен бизнес. 

Тежката безработица в Индия, където милиони млади хора търсят работа в стабилно предприятие, е добра почва за подобни престъпления, а „включването” на индийските железници – един от най-големите работодатели в света, предизвиква доверие.

Някои от жертвите са казали пред полицията, че за да платят „таксата” са взели пари на заем. Арестуваните все още не са дали показания. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: