"Да поставим Франция на пауза": синдикати и правителство се готвят за "черен" вторник

"Да поставим Франция на пауза": синдикати и правителство се готвят за "черен" вторник Снимка: nasamnatam.com

Френското правителство се опасява, че новата – шеста поред национална акция срещу пенсионната реформа ще продължи няколко дни

Във Франция синдикатите обещават да "поставят на пауза цялата страна". Във вторник ще се проведе шестата по ред национална стачка срещу повишаването на пенсионната възраст, съобщава Euronews.

В конфронтацията за първи път ще участват не само работници от метрото, железопътния транспорт и служители на енергийни компании, но и шофьори на камиони, които планират да блокират пътища в индустриални зони, което може да доведе до прекъсване на доставките.

Френският министър на транспорта призова французите да работят дистанционно и да не разчитат на обществения транспорт, и изрази опасения, че стачката ще продължи няколко дни.

Проучванията показват, че 67% от французите са против пенсионната реформа, при това само една трета от анкетираните смятат, че правителството ще оттегли резонансния законопроект под натиска на улицата и синдикатите.

"Днес наблюдаваме мащабно социално движение, то набира скорост. Надявам се, че редиците на протестиращите ще се попълват и призовавам хората да дойдат на демонстрациите», заяви Лоран Берже- генерален секретар на CFDT (Френска демократична конфедерация на труда).

Транспортният колапс ще засегне националния и международния транспорт: само 2 от 3 влака  Eurostar ще се движат по маршрута, както и 1 от 5 високоскоростни(TGV) и регионални влака. Регулаторът на гражданската авиация призова авиокомпаниите да намалят полетите с 20% до 30% в най-големите летища в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: