Вълнуващ бонус получиха пътниците на полет за Великобритания

Вълнуващ бонус получиха пътниците на полет за Великобритания Снимка: irishmirror.ie

Пилот на easyJet „кривна” от маршрута, за да покаже на пътниците невероятната гледка на Северното сияние.

Самолетът, излетял на 27 февруари вечерта от Рейкявик, Исландия, в посока Манчестър, успя да хване втория ден, през който невероятният природен феномен можеше да се види в нощното небе над Великобритания, пише Independent. Зелени, виолетови и розови светлинни потоци, пресичащи тъмния небосвод, се виждат на снимките, направени от пътници на борда. 

Един от тях разказва за преживяването пред Manchester Evening News: „Надявахме се да го видим, тъй като прогнозата за полярно сияние беше висока, но от Исландия не се видя, заради ниската облачност. Излетяхме и някъде по средата на полета пилотът изгаси всички светлини и пред пътниците отляво се появи невероятна гледка. Тогава, след няколко минути, той обърна на 360 градуса, за да го видим и тези, които седяхме отдясно”.

Промяната в маршрута на полета е записана от FlightRadar24, показвайки точното място над океана, където самолетът е обърнал. 

Снимките от небесната феерия обиколиха социалните медии, предизвиквайки много потребители да попитат дали пилотите трябва да вземат разрешение за подобни пориви, или могат просто да го направят. От FlightRadar24 отговарят, че пилотите информират ATC (службата за контрол на въздушния трафик), за да са сигурни, че е безопасно да изпълнят маневрата.

Природният феномен се е виждал най-добре от Северна Шотландия, както и от Кент и Корнуол в Южна Англия, където в неделя вечер условията са били „перфектни” - безоблачно небе, чист въздух и бледа луна, както отбелязват от Националната метеорологична служба.

Северното сияние, известно и с красивото име Аурора Бореалис, е резултат от слънчева буря, която не е необичайна за този период на слънчевия цикъл

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: