Обвиниха YouTube, че събира данни за децата, използващи платформата

Обвиниха YouTube, че събира данни за децата, използващи платформата Снимка: commonsensemedia.org

Кодексът за поверителност на данните, който действа в Обединеното кралство, предвижда специални правила за защитата на интернет-потребителите под 13 годишна възраст.

Дънкан Маккан, представител на групата 5Rights Foundation, е подал официална жалба срещу YouTube до Службата на комисаря по информацията (ICO). Маккан казва, че най-голямата платформа за споделяне на видеоклипове събира данни, които показват къде, кога и на какво устройство децата гледат видеоклипове. 

От своя страна говорител на YouTube заяви, че платформата сътрудничи с ICO по „тази приоритетна работа” и е готова да го направи и с други заинтересовани страни, включително „деца, родители и експерти по закрила на децата“.

От видеоплатформата винаги са казвали, че услугата ѝ не е предназначена за използване от деца под 13-годишна възраст. За тях се предлага приложението, YouTube Kids, както и опцията „контролирано преживяване“, което изисква гледане със съгласието на родителите. Според Маккан обаче, много деца гледат YouTube на семейните устройства, където данните им могат да се събират по подразбиране, тъй като акаунтите не са регистрирани като детски.

Смята се, че жалбата е първият тест на Кодекса за деца на ICO, който беше въведен през 2020 г., като на технологичните компании беше даден едногодишен срок, за да се съобразят с него. Тези, за които се установи, че го нарушават, може да се изправят пред големи глоби, подобно на предвидените за нарушаване на законите за защита на личните данни.

От ICO казаха, че ще разгледа внимателно жалбата. През 2019 г. американският регулатор глоби YouTube със $ 170 милиона за нарушаване на законите за поверителност на децата. YouTube не пое отговорност, но плати глобата и промени бизнес практиките си, като събира много по-малко данни при гледане на детско съдържание и не изпраща персонализирани реклами на потребителите, които го гледат. 

Според регулатора Ofcom, през 2021 г. 89% от британските деца на възраст от 3 до 17 години са използвали YouTube.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: