Центърът за безопасен интернет е пред затваряне

Центърът за безопасен интернет е пред затваряне Снимка: Център за безопасен интернет

Единствената гореща линия в България за съвети и защита на децата в интернет, ще прекъсне от януари 2023 година

Центърът за безопасен интернет, работещ в подкрепа на сигурността на децата онлайн, е пред затваряне, съобщи Антоанета Василева, координатор на Консултативната линия към Центъра. Той е доверен партньор на Facebook, Instagram, TikTok, Google и YouTube и като такъв може да свали страница, профил, група в която се разпространяват голи снимки, неподходящо съдържание или се осъществява онлайн тормоз. 

За своето 16-годишно съществуване Горещата линия на Центъра е получила 63 228 сигнала, свързани с незаконни и вредни действия срещу деца и младежи онлайн. Те са били разрешени благодарение на намесата на Центъра и партньорските му организации, както и органите на реда. Липсата на съфинансиране и устойчива държавна политика за подкрепа на работата на организацията - част от цялата глобална екосистема за защита на децата в интернет, налагат тя да преустанови дейността си в края на годината.

До момента другата услуга на Центъра за безопасен интернет  – Консултативната линия за онлайн безопасност 124 123, е консултирала и помогнала за преодоляването на 4 483 случая, свързани с онлайн тормоз, кражба на профили, заплахи, изнудване и онлайн сексуална злоупотреба с деца, публични обиди и унижаване на личността на децата, както и злоупотреба с голи снимки. 

Статистиката на Центъра сочи, особено след COVID-19 пандемията, че сигналите за сексуална онлайн експлоатация са все по-често срещани във възрастта 12-18 г., а възрастовата граница за онлайн тормоз  е паднала до 7 г. Това показва, че все по-малки деца са в мрежата и стават жертви в различни онлайн ситуации, затова е от съществено значение техните родители и учители да са добре информирани и подготвени как да реагират на рисковете, които крие онлайн пространството, особено социалните мрежи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: