Перуанец се опита да открадне древна мумия, представяйки я за своя „духовна приятелка”

Перуанец се опита да открадне древна мумия, представяйки я за своя „духовна приятелка” Снимка: samaaenglish.tv

Любителят на антики е привлякъл вниманието на полицията сред посетителите на археологически обект, тъй като поведението му внушавало сериозна употреба на алкохол.

Мъжът, идентифициран като бивш доставчик на храна, носел голяма фирмена хладилна чанта, в която при направената проверка полицаите открили древната мумия, съобщава ВВС. 

Като обяснение за странния „багаж”, преносителят на мумията заявил, че „Хуанита” е собственост на баща му, която наследил и обикновено държал „подредена” в специална кутия до телевизора в стаята си, тъй като я приемал за „един вид духовна приятелка”. Подобно обяснение дал и за причината да я носи със себе си - просто искал да я покаже на двама свои приятели.

От разпита му не става ясно как мумията е станала семейно притежание, така че полицията конфискувала артефакта и го предала на перуанското министерство на културата. При първоначалните анализи, експерти установили, че мумифицираното тяло е на възраст между 600 и 800 години, т.е., от предиспанския период на Перу. 

Освен това „Хуанита” се оказала възрастен мъж, за разлика от твърденията на „наследника”, който така и не е посочил реалистично обяснение за произхода или за мястото, от което е взел мумията. Той и двамата му приятели на 23 и 26 години са задържани и се разследват за възможни престъпления срещу културното наследство на Перу.

Преди нашествието на испанските конкистадори, различни култури в Южна Америка, включително на територията на днешно Перу, са практикували мумифициране. Някои мумии са били погребвани, докато други и до днес се вадят от гробниците им и се носят на шествия и процесии по време на традиционни местни празненства. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: