Перу поиска от испанска фирма да покрие щетите от нефтен разлив близо до Лима

Перу поиска от испанска фирма да покрие щетите от нефтен разлив близо до Лима Снимка: pikist.com

Според Министерството на външните работи на Перу инцидентът е застрашил флората и фауната в две защитени зони

Министерство на външните работи на Перу поиска от испанската нефтена и газова компания Repsol да компенсира щетите от нефтения разлив, който стана в крайбрежието близо до столицата на страната Лима.

"Разливът на нефт от Repsol във Вентанила е най-сериозната екологична катастрофа в Лима в последно време. Тя нанесе сериозни щети на стотици рибарски семейства. Repsol трябва незабавно да възмезди щетите", се казва в изявление, публикувано на страницата на ведомството в Twitter.

Според МВнР инцидентът също така е "застрашил флората и фауната в две защитени зони".

Нефтеният разлив стана на 15 януари при разтоварване на танкер в района на трад Вентанила, разположен северно от столицата Лима. В океана попаднахаоколо 6 000 барела петрол. Според Министерството на околната среда на Перу, са замърсени 18 хиляди квадратни метра плажове. Прокуратурата на Перу започна разследване за причиняване на щети на околната среда.

Repsol заяви, че нефтеният разлив се дължи на високите вълни, които са причинили изригването на подводния вулкана Хунга Тонга Хунга Хаапай  в Кралство Тонга. "Работим за отстраняване на последиците върху бреговата линия и почистване на плажовете след ситуацията, причинена от високите приливни вълни, зарегистрирани поради вулканичното изригване", се казва в съобщение на компанията, публикувано в сряда.

По-рано управлението на омбудсмана на Република Перу заяви, че ще извърши проверка във връзка с липсата на необходимата реакция от странан на властите на известието за изригването на вулкана в района на Кралство Тонга, в резултат на което загинаха две жителки на Република Южна Америка. 

Военноморските сили на Перу съобщиха на 15 януари в Twitter, че ударът на стихията "няма да предизвика цунами на крайбрежието" на страната, но изригването доведе до силно вълнение на океана край бреговете на Перу.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: