Папа Франциск осъди злоупотребата с власт в църквата

Папа  Франциск осъди злоупотребата с власт в църквата Снимка: spyuganda.com

През последната седмица Ватикана е разтърсен от обвиненията срещу виден духовник за сексуално и психологическо насилие над монахини.

Папата направи коментарите си в своето традиционно коледно обръщение към кардинали, епископи и други членове на ватиканската администрация. На първо място тази година той заклейми войните и веднага след това постави насилието чрез злоупотреба с власт, вербалното и психологическо насилие и прикритото насилие чрез злословия.

„Никой не трябва да се възползва от позицията и ролята си, за да унижава другите”, каза главата на католическата църква, въпреки че не спомена конкретно йезуитския орден, чийто член е и самият той. 

През последната седмица папската държава и католическата църква бяха шокирани от обвиненията срещу отец Марко Иван Рупник, словенски свещеник йезуит, известен с творческите си постижения в изобразителните изкуства, включително оформлението на параклис във Ватикана.

Понастоящем Рупник ръководи школа за религиозно изкуство в Рим. Обвиненията срещу него включват психологическо и сексуално насилие над монахини в Словения, където преди 30 години е бил духовен наставник на женски манастир. 

От йезуититския орден признаха по-рано този месец, че след оплаквания на предполагаемите жертви, Рупник е бил санкциониран най-малко два пъти през последните години, но след това тихомълком е бил помилван от ватиканските служби.

Едно от обвиненията срещу него включва „освобождаване от греха” при изповед – практика, когато духовно лице „прегреши” сексуално, а след това изповяда жертвата си и опрощава греха ѝ. Друго обвинение, постъпило от монахиня, е че Рупник упражнява "психо-духовен" контрол над нея.

Под влиянието на  папа Франциск, или не, но йезуитите възобновиха случая, като миналата неделя публикуваха на сайта си съобщение с молбата всеки, който желае да направи нови оплаквания или да обсъди съществуващи, да се свърже с тях.

По-рано този месец 86-годишния папа обяви, че е готов с оставката си в случай на здравословни проблеми, но потвърди визитата си в Демократична република Конго и Южен Судан в началото на следващата година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: