Във Франция започва общонационална стачка

Във Франция започва общонационална стачка Снимка: Стопкадър Euronews

Днес във Франция ще се проведе общонационална стачка срещу пенсионната реформа по призив на профсъюзите

Проектът за реформа сега се разглежда от специална парламентарна комисия, представители на левите сили вече са подготвили около шест хиляди промени.

В близко бъдеще проектът ще бъде внесен за разглеждане в Националното събрание (долната камара) на френския парламент.

В неделя френският премиер Елизабет Борн каза, че решението за повишаване на минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години до 2030 г. вече не подлежи на дебат. Премиерът очаква реформата да започне още през следващото лято.

За 31 януари участие в акцията обявиха работещи в транспортния сектор, пощальони, учители, служители на петролни рафинерии, както и кметства.

Градският транспорт в цялата страна ще бъде затруднен. Две трети от високоскоростните влакове TGV няма да се движат по маршрутите. До голяма степен ще бъде затруднена работата на парижкото метро и линиите на крайградските влакове. Летище "Шарл де Гол" се готви да отмени всеки пети полет.

Френският министър на транспорта Клеман Боне призова гражданите да се подготвят за трудности във вторник и помоли, ако е възможно, да пренасрочат пътуванията си за друга дата и да работят дистанционно.

Първата общонационална стачка срещу пенсионната реформа се проведе във Франция на 19 януари. Над 1,1 милиона души участваха в демонстрации в цялата страна, пише Euronews.

В понеделник реформата беше подкрепена от МВФ. Според експерти това ще помогне на Франция да спести бюджетни средства, като в същото време ще укрепи пазара на труда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: