Бил Гейтс предрече фиаско в сдържането на "глобалната катастрофа"

Бил Гейтс предрече фиаско в сдържането на "глобалната катастрофа" Снимка: БНТ

The Guardian: Гейтс прогнозира фиаско в ограничаване на глобалната катастрофа поради увеличаващите се температури

Човечеството няма да успее да преустанови глобалното затопляне с парижката климатична цел от 1,5°C , пише изданието The Guardian, позовавайки се на основателя на Microsoft Бил Гейтс.

Според него максималното минимизиране на затоплянето е основна задача за цялото население на Земята.

"На този етап оставането под 2,5°C би било просто фантастично. Вярвам, че това е възможно", казва Гейтс.

Основателят на Microsoft е уверен, че в борбата с климатичната криза трябва да се инвестират големи средства, защото постепенно ситуацията ще се влошава все повече и повече. 

Той добавя, че ядреното делене и синтез са многообещаващи източници на енергия и най-големият им плюс е, че те не зависят от метеорологичното време.

"Дори ядрената енергетика да има успех, на нас все пак ще са ни необходими 60-70% от възобновяемите енергийни източници. Мисля, че светът не инвестира достатъчно в тези [ядрени] иновации, те могат да имат огромно значение", добавя Гейтс.

По-рано Бил Гейтс призна, че мечтае да сведе до нула въглеродния отпечатък от личния си самолет. Той разказа, че използва биогориво, направено от растения, което струва три пъти повече от обикновеното. По такъв начин основателят на Microsoft иска да внесе своя принос за опазването на климата, както и да стимулира развитието на иновативни технологии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: