Протести в Китай срещу новите по-ниски цени на електромобилите Tesla

Протести в Китай срещу новите по-ниски цени на електромобилите Tesla Снимка: investing.com

Стотици собственици са недоволни от новата ценова политика на марката, тъй като са купили колите си в края на 2022 г., без да бъдат уведомени, че в началото на 2023 г. предстоят големи намаления.

В събота около 200 души, закупили наскоро Tesla Model Y и Model 3 се събраха в център за доставки на колите в Шанхай, за да протестират срещу решението на американския автомобилен производител от петък да намали цените, съобщи Reuters. След изненадващите отстъпки, електромобилите на Tesla в Китай вече са с 13% до 24% по-евтини, в сравнение със септември. 

Автомобилният производител обяви, че прави това с идеята да стимулира продажбите и да подпомогне производството в своя завод в Шанхай– най-големият и най-печелившият в глобалния портфейл на Tesla, в който работят около 20 000 души . 

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват протестиращи тълпи в магазините на Tesla в цял Китай. Анализатори казват, че намалението вероятно ще увеличи продажбите, които се сринаха през декември. Същевременно обаче този ход ще принуди и други производители да свалят цените в момент, когато на  най-големия и най-конкуретен пазар на електромобили в света търсенето е колебливо. 

„Това може да е нормална бизнес практика, но не е начинът, по който трябва да се държи едно отговорно предприятие“, заяви пред Reuters   собственик на Tesla, който протестираше в събота в център за доставки на компанията в Шанхай. Той и други собственици на Tesla, закупили колите си през последните месеци на 2022 г., казаха, че са разочаровани от рязкото намаление на цените и липсата на обяснение от страна на производителя.

Според тях, дори полицията е улеснила хората да се срещнат със служители на Teslа и да предадат на компанията списък с искания, включително извинение, компенсации или други бонуси. Персоналът на Tesla се е съгласил да отговори на претенциите до вторник, но говорител на Tesla China каза пред Reuters в събота, че не се планират компенсации за купувачи, чиито коли са били доставени преди последното намаление на цените.

В цялата страна се наблюдава засилено полицейско присъствие около центровете за продажба и автосалоните на Tesla. Същевременно, китайските социални мрежи показаха множество видеоклипове от споровете между компанията и собствениците, които се чувстват ощетени. 

Във видео, което според Reuters е заснето в магазин на Tesla в югозападния град Чънду, се вижда тълпа, която скандира „Върнете парите”. Друг клип показва полицейски коли, които пристигат, за да разпръснат тълпи пред магазин на Tesla в Пекин.

През 2021 г. в Китай са продадени около една трета от електромобилите, произведени в завода на Tesla в Шанхай. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: