Скромен процент компании от ЕС и Г7 са напуснали Русия

Скромен процент компании от ЕС и Г7 са напуснали Русия Снимка: omanobserver.om

Според швейцарски икономисти от университета в Сен Гален и Международния институт за развитие на управлението в Лозана, цифрата е под 9%.

Практически, въпреки шумно изразяваното възмущение от войната в Украйна и многобройните наложени санкции, огромен брой фирми с централи в ЕС и G 7 продължават да оперират и инвестират в Русия, устоявайки на натиска на своите правителства, медиите и неправителствени организации да изтеглят бизнеса си от страната-агресор.

Според официални данни, към 24 февруари 2022 г., датата на руското нахлуване в Украйна, в Русия са работили 2405 дъщерни дружества на 1404 компании от страните от ЕС и G 7. До края на ноември 2022 г. „по-малко от 9% от тези фирми са напуснали клоновете си в Русия“, посочва екипът швейцарски учени. Наред с други анализи, икономистите отбелязват, че този изключително скромен процент на оттеглили се "почти не се е променил през четвъртото тримесечие на миналата година”.

Според изследването, Русия са напуснали 18% от американските компании, 15% от японските и едва 8.3% фирми от страните-членки на ЕС. Сред останалите да правят бизнес в Руската федерация 19,5% са фирмите от Германия, 12,4% от САЩ и 7% са мултинационални компании с централи в Япония

Според анализа, от Русия са се изтеглили компаниите, отбелязали най-добри икономически резултати от „руския” си бизнес. 

Като цяло, констатациите на учените оспорват силно "разказите" за мащабно изтегляне на западни компании от руския пазар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: