Масовите съкращения в „големия” технологичен сектор набират скорост

Масовите съкращения в „големия” технологичен сектор набират скорост Снимка: publicnewstime.com

Компанията-майка на Google Alphabet, последва модела на Амазон и Майкрософт и ще съкрати 12 000 работни места, или 6% от персонала си по целия свят.

С вътрешен имейл изпълнителният директор на Google и Alphabet Сундар Пичай каза, че поема "пълната отговорност" за съкращенията, съобщи ВВС. Той благодари на служителите за „толкова усърдната им работа” и оценявайки приноса им като „безценен” ги увери, че „въпреки трудния преход, ще подкрепим служителите, докато търсят следващата си възможност.  

На практика, съкратените ще получат поне 16 седмични заплати, бонуса си за 2022 г., платен отпуск и шест месеца здравни осигуровки. 

Wall Street посрещна новината за съкращенията с одобрение - акциите на Alphabet поскъпнаха с 3,5% в електронната търговия преди отварянето на борсата.

Експерти казват, че съкращенията подчертават безотговорните разходи в един сектор, който изглежда обича да се наслаждава на своя „хипер-растеж”.

Според технологичния сайт Layoffs.fyi, от началото на 2022 г.   в САЩ близо 194 000 служители от индустрията са загубили работата си, без да се смятат тези, обявени  вчера от Alphabet.

Hewlett Packard и гигантът за облачни изчисления Salesforce също обявиха големи съкращения този месец, обосновавайки се с необузданата инфлация, нарастващите лихвени проценти и забавения растеж.

Същевременно Европейският съюз започна да прилага законодателство, с което да спре практиката на технологичните гиганти да избягват данъци, да задушават конкуренцията, да печелят от новинарско съдържание без да плащат и да служат като платформи за дезинформация и омраза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: