Кой е новият фаворит сред милиардерите

Кой е новият фаворит сред милиардерите Снимка: celebritynetworth.com

Името му е Бернар Арно и го наричат „император на лукса”

Със своите $184 милиарда, 73-годишният французин и семейството му се изкачиха начело в списъка на милиардерите на Forbes, измествайки шефа на Tesla, SpaceX и Twitter Илон Мъск, припомня AFP. 

Последователно и упорито Арно изгражда компанията си LVMH като глобална бизнес-структура, изкупувайки повече от 75 емблематични марки. LVMH се ражда през 1987 г., като резултат от сливането на Louis Vuitton и групата за вина и спиртни напитки Moet Hennessy. В портфолиото на компанията са някои от най-разпознаваемите имена в модата и престижните стоки, като Louis Vuitton, Kenzo, Moet Hennessy и Tiffany. Арно е инвестирал и във френски медии - ход, в който френските журналисти често „зловиждат” опити да контролира свободата на словото. 

„Основно качество в нашето семейство е търпението“, казва Арно в телевизионно интервю от 2012 г. Десетилетие по-късно, по повод челното място в списъка на най-богаите, повтаря този принцип пред френското Radio Classique: „Можем още да напреднем – но нека бъдем търпеливи. Да не бързаме”.

Започва бизне-кариерата си на 22 години, след като напуска елитната Политехническа школа, присъединява се към строителната компания на баща си и го убеждава да я насочи към бизнеса с недвижими имоти. След три годишен престой в САЩ, през 1984 г. се връща във Франция и купува затъналата в дългове текстилна компания Boussac, надигравайки няколко сериозни конкуренти с обещанието да спаси работни места. И го прави – както дяволът чете евангелието. Арно драстично реорганизира фирмата, запазвайки само някои от нейните бизнеси, включително модната къща Christian Dior - основният камък на неговата луксозна империя. 

Възходът на Арно не минава без провали. През 1999 г. не успява да придобие италианската модна къща Gucci. Напразни са и усилията му да поеме Hermes, компания, известна със своите луксозни копринени шалове. Междувременно се отказа от опитите да получи белгийско гражданство, придружено от съответните данъчни предимства за богатите, а миналата година LVMH плати глоба от € 10 милиона, свързана с разследване за шпионаж. 

Снимка - nextbigwhat.com

Текущият „най-богат” на планетата рядко говори публично и не обича светлините на прожекторите. За да бъде в крак със световните социални тенденции, по-рано тази година той продаде фирмения си самолет, аргументирайки се не само с екологията: „Сега никой не може да знае къде отивам, защото вземам самолети на лизинг“, каза той по Radio Classique.

Приемали са го Барак Обама, Владимир Путин и висши лидери в Япония, Китай и Близкия изток. На събитията на LVMH са гостували бившият френски президент Франсоа Оланд и колегата му Доналд Тръмп, както и настоящият президент на Франция Еманюел Макрон.

Арно има пет деца, които без изключение работят за LVMH, но често им показва кой държи юздите. Всяка седмица той обикаля всички компании на групата в Париж. На последното общо събрание функцията му на главен изпълнителен директор на LVMH е удължена до 80-годишна възраст. Арно е любител на изкуството и заради тази си страст създава фондацията Louis Vuitton, едно от най-престижните места за изложби на съвременно изкуство в Париж.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: