Tesla разширява гигафабриката си в Тексас

Tesla разширява гигафабриката си в Тексас Снимка: electrek.co

Според онлайн изявления на щатското правителство, предстоящата инвастиция е близо $ 776 милиона.

Планът включва добавянето на пет нови производствени единици към обекта на компанията в Остин, включително тестова лаборатория и съоръжения за производство на задвижващи устройства. По план, строителството ще започне след няколко седмици. 

Това е най-големият инвестиционен ход на Tesla, след сумата от $ 5.5 милиарда, инвестирани в изграждането на европейската гигафабрика в Германия през миналата година. Тексаският ѝ близнак, открит през април 2022 г., е една от основните бази за производството на TeslaModelY.

Разширяването идва след една предизвикателна година за автомобилната компания. Стойността на акциите ѝ се срина с повече от 71% от рекордното им ниво през ноември 2022 г. Tesla се сблъска и с редица производствени трудности във фабриката си в Шанхай, предизвикани от ковид-мерките и други логистични проблеми.

В резултат на това, през последното тримесечие от конвейрите на заводите Tesla са слезли около 13 000 автомобила по-малко, т.е., общо 405 000, вместо планираните 418 000. Изглежда, че най-големят акционер в автомобилопроизводителя Илон Мъск смята да промени това чрез разширяване на производствените мощности в САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: