Срив в акциите на Apple и Tesla

Срив в акциите на Apple и Tesla Снимка: foxbusiness.com

Глобалните инвеститори са предпазливи, опасявайки се от забавеното производство в Китай, повишението на лихвените проценти, продължаващата война в Украйна и застоя в глобалната икономика.

Акциите на Apple достигнаха най-ниската си точка от юни 2021 г., докато тези на Tesla паднаха със 73% от рекордно високо им ниво през ноември 2021 г., посочва ВВС. Двете компании са изправени пред забавения темп на производствата им в Китай. През последните две години ковид-ограниченията и дългите локдауни нарушиха тежко производственя ритъм, а сега настъпи и недостиг на персонал, въпреки разхлабването на карантинните мерки.

Предвид скока на ковид-вълната в ключови производствени центрове, анализатори казват, че е малко вероятно производството да се възстанови до края на февруари.

„Фабриките ще изпитват недостиг на работна ръка поне още 4 до 6 седмици, плюс че по традиция работниците ще се върнат по родните си места за лунната нова година в края на януари”, смята Саймън Баптист, главен икономист в The Economist Intelligence Unit.

Доставчикът на Apple - компанията Foxconn заяви, че през ноември приходите ѝ са намалели с 11% в сравнение със същия месец на 2021 г. Заводът на Foxconn в град Джънджоу, известен като "iPhone City", претърпя и сериозни работнически вълнения по-рано този месец, което също забави производственото темпо. 

Тази седмица медиите съобщиха, че заводът на Tesla в Шанхай отново е намалил производството си заради увеличилите се случаи на Covid. Компанията отказа коментар, но според анализатори, слабите продажби са очевидни, въпреки предлаганите отстъпки на клиентите в Китай и в Северна Америка. 

Инвеститорите са загрижени от действията на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, който е съсредоточил времето, вниманието и амбициите си в управлението на Twitter. Изоставяйки функциите си в Tesla, Мъск губи доверието на инвеститорите и директорския борд, казват анализатори. 

„Като лидер Tesla, г-н Мъск изглежда е „заспал зад волана“, в момент, в който инвеститорите се нуждаят от активен главен изпълнителен директор, за да се справят с тази буря от категория 5. Вместо това, той се е втренчил в Twitter, така че кошмарът за инвеститорите продължава”, пише в своя бюлетин Дан Айвс, технически анализатор на Webush.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: