Disney ще съкрати 7000 работни места

Disney ще съкрати 7000 работни места Снимка: comics.ha.com

Главният изпълнителен директор Боб Aйгър започва големи реформи в развлекателния гигант

Съкращенията са част от план за спестяване на $ 5,5 милиарда и превръщането на Disney+, отново в печеливша стрийминг платформа, след отчетения спад на абонати – за първи път от стартирането на услугата през 2019 г. Съкращенията обхващат около 3,6% от работната сила на Disney по света, посочи ВВС. 

Междувременно между октомври и декември миналата година, продажбите на компанията са се повишили с 8%, генерирайки и с 11% по-висока печалба на стойност $ 1.3 милиарда. Предстоящото преструктуриране и икономии са свързани преди всичко с $1,5 милиарда загуби на Disney+, чиито абонати намаляха с около 2.4 милиона, достигайки аудитория от 161,8 милиона души.

Планът предвижда преструктуриране на компанията в три сегмента - развлечения, (филми, телевизия и стрийминг), спорт (ESPN Sports) и Disney паркове (приключения и продукти). Основен приоритет на компанията остава стрийминг услугата, посочи Боб Айгър в конферентен разговор с анализатори. След съобщението за предстоящите промени, цената на акциите на Disney се повиши с повече от 5%.

Завръщането на Боб Айгър като главен изпълнителен директор на Disney шокира мнозина, след оттеглянето му от копманията преди по-малко от година. Смята се, че той ще успее да ръководи мегаструктурата, след един турбулентен период, когато цената на акциите ѝ падна рязко, а Disney+ продължи да трупа загуби.

Само 24 часа, след като отново зае поста си, Боб Айгър заяви, че е натоварил ръководството на компанията да разработи оздравителния план, за да се създаде „нова структура, която ще разчита повече на творческите екипи при вземането на решения и ще рационализира разходите".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: