Русия продава своя петрол Urals под $ 40 за барел

Русия продава своя петрол Urals под $ 40 за барел Снимка: moscowtimes.ru

След въвеждането на декемврийското петролно ембарго, руският петролен пазар влезе в 2023 г. с нов ценови срив.

В края на миналата седмица основната марка Urals, която заема почти две трети от руския петролен износ, излизаше от балтийското пристанище Приморск на цена от $ 38.70 за барел – антирекорд от три години насам, съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни от агенцията за ценообразуване Argus.

От началото на годината Urals е поевтинял с около 10%, т.е., с една трета под ценовия таван, приет от G7 и ЕС, и почти наполовина от цената на Brent, който в същия период се продаваше за $ 78,57 на барел. 

Цените на Urals тръгнаха надолу през ноември 2022 г., когато стана ясно, че Западът готви нова порция петролни санкции. Оттогава руският петрол е поевтинял почти наполовина, докато Brent е намалил цената си само с 18%.

От десетките държави, които купуваха руски петрол, в началото на 2023 са останали само няколко, в т.ч. България, която според израза на Bloomberg, се е отървала от спазването на ембаргото, получавайки „индулгенция” от ЕС. Турция, макар и да не се присъедини официално към санкциите, през декември намали вноса на руски петрол с 86%, след като най-голямата турска рафинерия STAR, спря покупките от Русия, опасявайки се от вторични санкции.

Големите купувачи на руски петкрол за момента са Индия и Китай, но те не могат да компенсират предвоенните доставки за Европа. През декември износът на петрол от Русия се сви с 20% и макар че към края на месеца отчасти се възстанови достигайки 2.6 милиона барела на ден, но остава далеч под предвоенните обеми. 

Позовавайки се на икономисти от CentroСredit Bank, The Moscow Times посочва, че цена на Urals около $ 40 долара за барел ще бъде катастрофална за руския бюджет, при заложен минимален праг от $ 70 за барел. Според експерти на Alfa Bank обаче, само цена над $ 100 за барел може да покрие всички производствени и транспортни разходи.

По-слабият обменен курс на рублата може частично да компенсира загубите в бюджета, но предстои и допълнителен стрес - от 5 февруари ще се задейства европейското ембарго и за руските петролни продукти. Дори с отстъпки, те биха се пренасочили към азиатските пазари още по-трудно, предупреждават експертите. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: