За първи път в своята история Швеция има повече жени свещеници, отколкото мъже

За първи път в своята история Швеция има повече жени свещеници, отколкото мъже Снимка: Pixabay

Шестдесет години след ръкополагането на първите жени в страната, Швеция има повече жени свещеници, отколкото мъже, оповестиха вчера в официално прессъобщение църковните власти на Швеция.

„От 3060 свещеници в Швеция, 1533 са жени и 1527 мъже“, уточни секретаят на Църквата на Швеция Кристина Гренхолм пред AFP. Това означава, че делът на жените на църковна служба в страната възлиза на 50,1% спрямо 49,9% при мъжете.

 За разлика от католическата църква, Шведската лютеранска църква позволи на жените да стават свещеници през 1958 г., а две години по-късно бяха ръкоположени първите три представителки на нежния пол. През 1982 г. шведският парламент прие закон, с който бе премахната т.нар. клауза за съвест, дотогава позволяваща на свещениците да отказват всякакво сътрудничество с жена.

„Паритетът дойде по-бързо, отколкото очаквахме - посочи Кристина Гренхолм. - През 1990 г. в нарочен доклад бе изчислено, че делът на жените в шведското духовенство няма да представлява дори половината от свещениците до 2090 г. Но се оказа, че това отне само тридесет години.“

Една от причините за това явление е постепенното увеличаване на дела на студентките в специалност богословие, особено след разделянето на Църквата от държавата през 2000 г. През 2013 г. около 70% от шведските студенти, избрали да следват богословие, са били жени.

Но докато броят на свещениците от двата пола е изравнен, същото не може да се каже за възнагражденията. Мъжете свещеници получават средно с 2200 шведски крони или с около 215 евро на месец повече, отколкото жените на същите длъжности, според специализирания вестник „Kyrkans tidning“.

„Мъжете все още заемат най-високите йерархични позиции в Църквата“, подчертава Кристина Гренхолм.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: