В Русия създадоха първия в страната атомен чип

В Русия създадоха първия в страната атомен чип Снимка: naked-science.ru

Сега ще правят атомни часовници

Специалисти от Института по спектроскопия на Руската академия на науките и Московския физико-технически институт разработиха първия в Русия атомно-студен чип. Студените атоми се използват в сфери, в които е необходима висока точност, например за GPS-навигацията. Сега изследователите работят върху създаването на атомни часовници, които ще могат да се използват в космически апарати и на Международната космическа станция.

Изследването е публикувано в научното списание Optics & Laser Technology.

Такива чипове са способни да улавят и задържат атомите, доведени до свръхниски температури. Температурата на атома е свързана с неговата енергия и движение. За да се охлади атомът и да се намали скоростта, трябва да се отнеме енергия. Това може да се получи с помощта на специална конфигурация от лазерни полета в близост до чипа.

В новия експеримент рубидиеви атоми се охлаждат до температура от около 200 мкК, за да не се измъкнат от магнитните капани, създадавани от атомния чип. Самият чип е изготвен от силиконова пластинса, върху която са оформени микропроводи. Магнитно поле се образува, когато през проводниците се пропуска ток.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: