Ще се реши ли Москва на ядрен удар?

Ще се реши ли Москва на ядрен удар? Снимка: https://pixabay.com/

На фона на войната в Украйна нарастват опасенията, че Москва е способна да използва ядрено оръжие

 Руският президент Владимир Путин също намекна за такава възможност. Колко сериозна е заплахата, в интервю за Euronews говори Николай Соков, старши изследовател във Виенския център за изследване на разоръжаването и неразпространението:

Ядрените оръжия са по-полезни, когато не се използват. Веднага щом прекрачите прага, ситуацията ще се промени и е по-добре да избягвате тази ситуация. Всъщност, макар да имаше много ядрени хвалби от Москва, не видяхме никакви практически стъпки, които да показват, че Русия се готви да използва ядрени оръжия.

По-вероятен сценарий е ядрено изпитание, но не и в Черно море - това би било глупост. Ядрените опити ще се проведат на конвенционални тестови площадки в Нова Земя в Северна Русия, в Арктика.

Западът трябва да тегли тънка линия, за да може, от една страна, да окаже пълна подкрепа на Украйна, а от друга, да не се намесва пряко във войната. Президентът на САЩ Джо Байдън се справя добре досега и мисля, че имаме добри шансове да преминем през тази криза, без да се използват ядрени оръжия.

Според ядрената доктрина на Русия, Москва си запазва правото да използва стратегически оръжия в отговор на ядрен удар или когато самото съществуване на държавата е застрашено.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: