Иран ще има достатъчно уран за атомна бомба

Иран ще има достатъчно уран за атомна бомба Снимка: https://pixabay.com/

Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че Иран е близо до натрупването на достатъчно обогатен уран за създаване на атомна бомба

В същото време той поясни, че да имаш значително количество обогатен уран не означава да имаш бомба. Според него в момента Иран разполага с над 3800 кг обогатен уран и критичната маса е близо:

Тъй като те продължават процеса на обогатяване, това означава, че е въпрос само на няколко седмици. Така да се каже".

Рафаел Гроси също така информира Съвета на управителите на МААЕ, че Иран не е предоставил надеждна информация за произхода на антропогенните уранови частици на три недекларирани обекта.

В отговор говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде нарече доклада на Гроси неточен, който игнорира действията на Иран и се основава на обвинения, в които проследява израелско влияние.

*Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е автономна, международна организация, основана на 29 юли 1957 г. по инициатива на Организацията на обединените нации и Съединените щати за насърчаване на използването на атомната енергия за граждански цели и за предотвратяване на нейното използване за военни цели. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: