Студ и сняг сковаха Обединеното кралство

Студ и сняг сковаха Обединеното кралство Снимка: cityam.com

Летища Хийтроу и Гетуик отмениха или отложиха част от полетите си заради обилни снеговалежи и ледени мъгли, а летище Станстед затвори.

От BritishAirways, най-голямата авиокомпания на Хийтроу, се извиниха на клиентите си, след отмяната на поне 50 полета в неделя и ги увериха, че ще им върнат парите за „изгорелите” билети или при желание, ще им направят нови резервации. На тези, които не могат да се доберат до домовете си, летището ще предостави ваучери за хотел. Полетите от Хийтроу ще бъдат ограничени и днес. 

Летище Гетуик затвори вчера временно една от пистите си, но по-късно я отвори отново, преценявайки условията като по-безопасни. Летищните власти предупредиха пътниците да проверят статуса на полета си, преди да тръгнат за Гетуик и казаха, че очакват нови смущения в разписанието, заради студеното време и неочаквания снеговалеж.

Лондонското летище Лутън също предупреди, че се очаква отлагане на полети. В събота летището в Манчестър затвори и двете си писти заради обилен снеговалеж и отмени десетки полети. Засегнатите летища трябва да се справят не само с почистването на пистите, но и с обезледяване на много от самолетите.

Влаковете в страната също се движат със закъснение, а шофьорите са предупредени да карат с повишено внимание, след няколко инцидента и огромни задръствания на магистрални пътища.

Днес сутринта предупредителният жълт код беше отменен в по-голямата част от Великобригания, но остава в сила за Лондон, югозападна Англия и Шотландия.

Метеорологичната служба на Обединеното съобщи, че студеното време ще се задържи и предупреди, че условията за сухопътен и въздушен транспорт остават тежки. Метеоролозите обърнаха специално внимание на рисковете при движение около водни басейни, след като вчера четири деца, паднали през леда в езеро близо до Бирмингам, бяха спасени, но състоянието им остава критично.

Учениците в цялата страна са посъветвани да си останат вкъщи заради снега, а тази сутрин няколко училища дори обявиха, че затварят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: