Турция ще изпрати плаващи електроцентрали в Украйна

Турция ще изпрати плаващи електроцентрали в Украйна Снимка: highnorthnews.com

Турският корабостроител Karpowership преговаря с Украйна за доставката на три кораба-електроцентрали, съобщи Nikkei.

Според Зейнеп Харези, член на борда на директорите на турската компания, сделката се обсъжда с ръководството на Одеска област и украинския енергиен оператор Ukrenergo. Планира се плаващите електроцентрали с общ капацитет от 300 мегавата да се разположат близо до Одеса. Според г-жа Харези, сега се договарят техническите и търговските аспекти, както и въпроси, свързани със сигурността. Тя не изключи възможността проектът да се договори с подкрепата и посредничеството на ООН, по аналогия със „зърнената сделка“.

След получаване на всички разрешителни и одобрение на споразуменията, Karpowership е готов да разположи плаващите електроцентрали в срок „до три седмици“ и да осигури електричество на до един милион абонати.

Проблемите с електрозахранването в Украйна започнаха след поредица от руски ракетни атаки по енергийната инфраструктура, които оставиха без ток, вода и отопление цели украински региони. Така Кремъл иска да принуди Киев да преговаря, като се откаже да освобождава окупираните територии.

Karpowership е водещата компания на турския Karadeniz Holding. Разполага с 36 плаващи електроцентрали, които могат да генерират електричество, използвайки дизел, мазут или природен газ. Съоръженията са насочени към страни с недостатъчно развита инфраструктура и работят в Гамбия, Гана, Гвинея-Бисау, Ливан, Сиера Леоне, Судан, Замбия и Куба. Предназначени са и за елесктрозахранване в извънредни ситуации, след природни бедствия или аварии.

Karpowership преговаря и за разполагането на до осем плаващи електроцентрали в четири европейски страни за зимата на 2023 г. По-рано руската компания Novatek съобщи, че би искала да купи от Karpowership една плаваща електроцентрала за първата линия на завода за втечнен газ Arctic LNG-2. Г-жа Харези потвърди, че такова искане е имало, но подчерта, че компанията не преговаря с никого за бизнес в Русия, тъй като спазва международните санкции.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: