Нов протеин „гумичка" ще редактира грешки в ДНК

Нов протеин „гумичка" ще редактира грешки в ДНК

Cas протеините са „обучени" да разпознават инфекции, да изрязват или пренаписват гени в ДНК веригата чрез метода CRISPR.
От компанията Mammoth Biosciences обявиха, че са открили нов вид Cas протеин, наречен CasΦ. Предстои да подпишат лицензионно споразумение с Калифорнийския университет Бъркли, за да добавят новооткрития CRISPR белтък към продуктовата си линия.

Методът CRISPR и Cas протеините копират начина на действие на имунната защита при бактерии и прокариотни клетки. Новият протеин е наполовина по-малък от останалите познати досега, защото е извлечен от вирус, а не от бактерия.

Смята се, че неговите функции ще са по-прецизни и специфични. Освен за промяна на гени в лабораторни условия, този Cas протеин ще може да се използва и за вътреклетъчни интервенции в живи организми.

„Паметливите" Cas протеини минават през ДНК веригата и я проверяват. Когато разпознаят мутация или засегнат от вирус участък, изрязват или блокират този участък от генетична информация. Разпознават вирус със същата информация, който вече е в системата на бактерията. Бактерията е преборила вируса преди и го е запазила в „черен списък" в генома си. 

Тези белтъци могат също да пренаписват гени, като с помощта на РНК синтезират нови участъци от „оперираната" ДНК верига. Със същия метод се създават и генномодифицирани организми (ГМО).

Методът CRISPR се смята за едно от най-революционните открития в областта на генетиката през последните години. Той дава шанс на учените да променят потенциално опасни гени, да изграждат резистентност към ретровируси, към които спада и ХИВ вирусът

Смята се, че е успешен в борбата с рака, тъй като при изолиране на канцерогенен ген той ще може да бъде премахван с помощта на Cas протеини

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: