Подклажда ли Джорджа Мелони нови противоречия между Франция и Италия

Подклажда ли Джорджа Мелони нови противоречия между Франция и Италия Снимка: qz.com

След дипломатическия сблъсък, възникнал миналия месец заради отказа на Италия да допусне до свое пристанище спасителен кораб с мигранти от Северна Африка, Франция обвини италианците в "неприемливо поведение".

В последната седмица обаче, в социалните медии „вирусно” се разпространява видеозапис, в който Джорджа Мелони обвинява Франция, че използва „колониална валута“, за да „експлоатира ресурсите“ на африканските страни. 

Според ВВС, клипът е качен в Twitter на 19 ноември от нидерландски журналист, с коментара „Обзалагам се, че Еманюел Макрон сега съжалява, че е започнал битка с Джорджа Мелони“. Следват десетки хиляди споделяния, а масло в огъня налива и DailyMail, който на 20 ноември пише: „Според новия италиански министър-председател миграцията от Африка ще СПРЕ, ако страни като Франция спрат експлоатацията на ценните ресурси на континента“.

Оказва се обаче, че видеото с критиките на г-жа Мелони към Франция, не е актуално, а е част от телевизионно интервю  с дата 19 януари 2019 г., т.е., когато Джорджа Мелони още е депутат и лидер на дясната партия „Италиански братя”. 

В интервюто настоящият италиански премиер развява пред камерата банкнота от така описаната „колониална валута“ - CFA франкът, чрез който според Мелони, Франция „експлоатира ресурсите на тези нации“. След това тя показва снимка на дете-миньор в златна мина в Буркина Фасо, твърдейки, че "50% от всичко, което Буркина Фасо изнася, завършва във френската хазна – като златото, което това дете копае”. 

В заключение Мелони казва: „Решението не е да доведем африканците в Европа, а да освободим Африка от определени европейци, които я експлоатират“ – идея, набираща популярност, включително чрез протест срещу CFA валутата, организиран през 2019 г. в Рим.

Синтезирайки характера на френската „колониална” политика, ВВС припомня условията на споразумението CFA – валутен съюз, създаден от Франция в края на 40-те години на миналия век, със своя валута, която Франция печата и използва като законно платежно средство в нейните тогавашни африкански колонии. 

Зоната CFA през 2019 г. - от когато датират обвиненията на Джорджа Мелони - предвижда доброволно участие и включва 14 африкански държави от Западна и Централна Африка, в т.ч. Буркина Фасо. Споразумението CFA изисква страните да депозират 50% от валутните си резерви във френската хазна, в замяна на гарантиран обменен курс с еврото, като вложителите имат свободен достъп до валутните си резерви, а Франция им изплаща лихва в размер на 0.75%.

Според данни на Световната банка, Франция не е сред първите пет дестинации в общата стойност на износа на Буркина Фасо, чийто водещ експортен продукт е златото. През 2020 г. 90% от жълтия метал на Буркина Фасо са отишли в Швейцария, така че и в тази посока думите на Мелони, че Франция „иска 50% от всичко, което Буркина Фасо изнася”, изглежда не отговарят на истината. Но ако не са верни, твърденията ѝ може би не са без последствия. 

A cartoon with a hand holding a key emerging from a jacket of the colours of the French flag. The key of for a padlock which holds the French nations to the much maligned CFA Franc currency used by former French colonies in West Africa
Илюстрация - Antonio Medina via The Corner EU

Споразумението CFA предизвика много критики като „реликва от колониализма” и пречка за икономическото развитие на страните-участички, включително при справянето с последиците от пандемията. Според Франция, системата CFA осигурява стабилна икономическа рамка за икономиките, участващи в нея, тъй като обвързаният с еврото CFA франк осигурява по-добра защита срещу икономически шокове и помага в контрола над инфлацията. 

Така или иначе, през декември 2019 г. Франция обяви реформи в зоната CFA, отменяйки изискването за депозиране на половината валутни резерви и започна да прехвърля депозираните средствата към притежателите им. През март тази година МВФ съобщи, че френската сметка, в която се държаха тези резерви, е затворена и те вече се управляват от Централната банка на западноафриканските държави. 

Колкото до напрежението между двете големи европейски икономики, Франция вече реагира, като от две седмици повиши драстично граничния контрол с Италия, но нито една от двете страни до момента не е коментирала вижданията на г-жа Мелони за колониалната политика в по-раншния етап на политическата ѝ кариера.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: