Франция затяга режима на границата с Италия

Франция затяга режима на границата с Италия Снимка: middleeastmonitor.com

Десет гранични пункта с Италия са подсилени с допълнителен контингент от общо 500 гранични офицери, а пътуващите се предупреждават за „сериозни проверки”

Вече цяла седмица на границата се вият автоколони, тъй като полицията спира и претърсва ”почти всяка кола”. Засилената гранична охрана означава, че транзитното преминаване през границата с Франция може да продължи по-дълго от обикновено и Еuronews предупреждава пътуващите да предвидят повече време.

Френският граничен контрол се засили след дипломатическия сблъсък по повод случай с мигранти. Миналия месец благотворителният спасителен кораб Ocean Viking спаси 234 души, включително 57 деца, докато се опитваха да стигнат до Катания, Сицилия, с малки лодки. Но Италия три седмици не разреши на кораба да акостира, принуждавайки го да се отправи към Франция. 

Френското правителство нарече стъпката „безотговорна“ и „нечовешка“, обвинявайки дясното италианско правителство в „нарушаване на доверието“. Новият италиански премиер Джорджа Мелони обеща да спре потока от мигранти между Африка и Италия, особено към по-бедните южни региони, които са най-тежко засегнати от мигрантската вълна, а положението в мигрантските лагери е бедствено.

В отговор на спора обаче, Франция реши да замрази съвместния план да приеме други 3500 мигранти, които в момента търсят убежище в Италия.

„Италия не спазва ангажимент, който е основен за европейския механизъм за солидарност“, каза говорителят на френското правителство Оливие Веран в неделя. От своя страна и Италия обвинява Европейския съюз, че не спазва собствените си решения за справедливо преразпределение на мигрантите в различните страни-членки.

Всяка година хиляди мигранти се опитват да преминат по море от Северна Африка в Южна Италия. През първите осем месеца на тази година 1200 от тях са се удавили. Частни хуманитарни спасителни кораби патрулират във водите между континентите, за да помагат на бедстващите в морето хора, често пъти с деца. 

Има подозрения, че трафикантите им ги изоставят съзнателно, след което сигнализират на спасителните структури, посочвайки приблизително координатите на обикновено препълнените малки лодки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: