Досегашният президент на Казахстан победи на предсрочните избори

Досегашният президент на Казахстан победи на предсрочните избори Снимка: eurasianet.org

По предварителни данни, за Касим-Жомарт Токаев са гласували 81,31% от избирателите.

Той се състезава с още петима кандидати, които получиха от 2% до 3%  от гласовете. При избирателна активност 69,44%, второ място с 5,8% са за гласовете „Не подкрепям никого”.

The Insider припомня, че само преди две седмици, като действащ президент Касим-Жомарт Токаев подписа закони, ограничаващи президентските правомощия, при все че Казахстан е президентска република

Новото законодателство забранява на държавния глава да членува в политически партии, а негови роднини да заемат политически позиции и да управляват държавни компании. Ограничават се също правомощията на президента по отношение на местните изпълнителни органи и Висшия съдебен съвет и се намалява президентската квота в парламента.

През лятото на 2022 г. по инициатива на Токаев в Казахстан се проведе и референдум за поправки в конституцията, които бяха подкрепени от над 77% от казахстанските граждани. Тогава от текста на основния държавен закон бяха премахнати всички препратки към дългогодишния авторитарен казахстански лидер Нурсултан Назарбаев, определящи го за предводител на нацията.

При преизбирането му Токаев изрази увереността си, че страната му ще следва стриктно принципите на "честност, прозрачност и солидарност"

Макар че Казахстан е член на Общността на независимите държави (ОНД), която регулира връзките между бившите съветски републики, Касим-Жомарт Токаев упорито развива независима политика на своята страна, поддържайки балансирани контакти както с Русия, така и със САЩ и Китай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: