НАСА: Още през следващите 10 години хората ще заживеят на Луната

НАСА: Още през следващите 10 години хората ще заживеят на Луната

Високопоставен служител на НАСА заяви пред BBC, че космическата агенция не само си е поставила за цел да върне човечеството на Луната през следващите години, но също така планира да засели хора там

Като отбележи по този начин историческата цел за цивилизацията и изразявайки смелите надежди, че НАСА залага на програмата си "Артемида".

Хауърд Ху, който ръководи космическия кораб Orion, използван в програмата Artemis, казва, че НАСА се надява хората да заживеят на Луната "това десетилетие", въпреки че не е ясно колко дълго могат да останат на лунната повърхност или в какво количество.

Безпилотната мисия "Artemis 1" стартира след няколкомесечно забавяне. Това е тестов полет за бъдещи мисии, които ще отведат хора до Луната.

Очаква се "Artemis 2" да изведе хората в орбита около Луната през 2024 г., а след това първите астронавти трябва да стъпят отново на Луната с мисията "Artemis 3" през 2025 г., въпреки че НАСА предупреди, че графикът може да бъде променен.

НАСА обяви мисиите до Луната като отправна точка за по-амбициозни цели, като отвеждането на хора до Марс.

Хората не са били на Луната от мисията "Аполо 17" през 1972 г.

„Наистина ще бъде много важно за нас да проучим малко орбитата на нашата Земя и след това да направим голямата стъпка да отидем до Марс“, каза Ху.

Програмата Artemis на стойност 93 милиарда долара е разработвана в продължение на много години, за да осигури човешко присъствие на Луната преди мисиите до Марс. Ху каза, че основната цел ще бъде да се изследва южният полюс на Луната, за да се определи дали там има вода, която може да се използва за мисии до Марс.

Подновеният интерес към космическите полети предизвика това, което стана широко известно като „космическата надпревара на милиардерите“, тъй като космическите пътувания все повече се превръщат в частно, а не в публично предприятие.

Основателят на Virgin Galactic Ричард Брансън стана първият милиардер, посетил космоса на 11 юли миналата година, само няколко дни преди основателят на Amazon и Blue Origin Джеф Безос да достигне космоса на 20 юли 2021 г.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: