НАСА обяви състава на екипажа за втория етап от лунната мисия Artemis

НАСА обяви състава на екипажа за втория етап от лунната мисия Artemis Снимка: НАСА

Третият етап трябва да бъде кацане на Луната, което е планирано за 2025 г.

Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство (NASA) обяви състава на екипажа на мисията Artemis 2, която ще се отправи към Луната през ноември 2024 г.

 Агенцията съобщи, че американският астронавт Рийд Уайзман ще ръководи екипа, а астронавтът Виктор Глоувър ще бъде пилот. За двама специалисти на борда са избрани американката Кристина Кук и канадският астронавт Джереми Хансен.

Мисията ще продължи около десет дни на космическия кораб Orion. Приблизително два дни корабът ще бъде в околоземната орбита, след което ще се насочи към Луната и ще я облети.

„Екипажът ще трябва да преживее високоскоростно и високотемпературно повторно влизане в земната атмосфера, преди да кацне в Тихия океан край бреговете на Сан Диего, където ще бъде посрещнат от спасителен екип от НАСА и Министерството на отбраната, който ще ги изведе на брега“, казват от агенцията.

През ноември 2022 г., като част от лунната програма Artemis 1, НАСА изстреля свръхтежката ракета Space Launch System (SLS), носеща безпилотния космически кораб Orion.

Първият опит беше планиран за 29 август, но изстрелването беше отменено поради изтичане на водород. Вторият опит трябваше да бъде на 3 септември, но той също беше отложен поради изтичане на водород. Изстрелването беше насрочено за 27 септември, но дори тогава беше решено да се отложи поради тропическата буря Ян.

Artemis 1 е първата фаза от лунната програма на САЩ, чиято крайна цел е кацане на хора на Луната. Мисията включва безпилотен полет на космическия кораб Orion около Луната и завръщането му на Земята. Вторият етап предполага, че Луната ще бъде обиколена от кораб с екипаж на борда.

Третият етап трябва да бъде кацане на Луната, което е планирано за 2025 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: