Испанските инвестиции у нас надхвърлят 880 млн. евро

Испанските инвестиции у нас надхвърлят 880 млн. евро Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Стокообменът между България и Испания бележи ръст от над 30%

Испански инвестиции от над 880 млн. евро и ръст на стокообмена с над 30% между България и Испания отчете министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. 

Той проведе вчера среща с представители на испанския бизнес у нас. Дискусията е част от инициативата „закуска с инвеститори“, като целта е в неформална обстановка представителите на чуждестранните компании да представят пред ресорния министър проблемите и плановете си за развитие. В срещата участие взе и посланикът на Кралство Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко.

По думите на министър Стоянов в България оперират около 80 испански компании, които са разкрили над 3 000 работни места. Секторите, в които са съсредоточени, са туризъм,  хотелиерство, текстил, транспорт, автомобилна индустрия, интелигентни градове, недвижими имоти и др.

Стоянов цитира данните за двустранния стокообмен, който достига 1,7 млрд. евро за 2021 г. и бележи ръст от 35%. 

Участие в среща взеха представители на над 20 испански компании. Дискусията се организира от Министерството на икономиката и индустрията с подкрепата на Посолството на Кралство Испания у нас и Българо-испанската търговска камара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: