Четири сценария за глобалната икономика след COVID-19

Четири сценария за глобалната икономика след COVID-19 Снимка: www.piqsels.com

Възможен път за възстановяване при четири различни коронавирусни сценария
В тази бързо развиваща се среда трябва да мислим по сценарии, а не да се преструваме, че знаем как ще се развива икономиката през следващите 1½ години. Експертите предложиха на обществеността четири разработени сценария как може да се развие вирусът и как ще повлияе това на икономиките. Разбира се, тези сценарии не могат да предскажат напълно реалността, но могат да дадат ориентир. 

Сценарий 1: Основен случай 

Предполага се, че мерките за справяне с пандемията успяват да изравнят кривата на заболеваемостта, макар и не изцяло. Предвид социално-икономическото напрежение и значителния икономически спад, първите европейски правителства решават да започнат облекчаване на мерките за блокиране в края на април. Други ще ги последват през май. Връщането към нормалността е постепенно и социалното дистанциране ще продължава цялото лято.   
Част от онези, които могат да работят от вкъщи, продължават да го правят в обозримо бъдеще. Междувременно местата, където можете да общувате (ресторанти, кина и т.н.), започват да се отварят със строги правила за дистанциране. Глобалното пътуване остава ограничено. 
В резултат на това икономическото възстановяване ще бъде U-образно. Все пак повечето страни ще преживеят по-силно свиване на икономическата активност, отколкото по време на финансовата криза. 



Сценарий 2: Завръщане на затегнатите мерки през зимата

Постепенно облекчаване на мерките за изолация през май и юни. При този сценарий вирусът се завръща през есента и въпреки по-широкото усилие за тестване и проследяване на контакти, новото разпространение тласка повечето икономики обратно към блокиране.   
Управлението на кризите е по-опитно, отколкото през пролетта на 2020 г., и мерките за ограничаване биха могли да бъдат разработени по-добре, поддържайки някои региони и сектори работещи. Това затягане на мерките ще продължи до април 2021 г., след което икономиките отново ще започнат да се възстановяват. Това е „W-образно възстановяване“. Ръстът на БВП ще бъде по-нисък през 2020 г., но по-висок през 2021 г., отколкото в Сценарий 1.   



Сценарий 3: „Най-добрият“ случай 

В „най-добрия“ сценарий западният свят следва стъпките на Китай, като прекратява блокиращите мерки веднага след като кривата на новите инфекции бъде изравнена.   
Предполага се, че бързото връщане към нормалността ще се осъществи към края на април. Този сценарий също така предполага, че вирусът не се връща отново през зимата, било защото по-голяма от очакваната част от хората вече са имали вируса и са изградили имунитет, или защото мерките за контрол стават много по-ефективни.  
Въпреки това някои икономически загуби няма да бъдат компенсирани веднага. Но мерките на правителствата ще насърчат бързото възстановяване. Това е сценарий за възстановяване във „V-образна форма“.  
При този сценарий повечето икономики ще изпитат лека рецесия от около 2-3% на годишна база, но растежът през 2021 г. ще се ускори, връщайки повечето икономики до нивата си преди кризата.  



Сценарий 4: Най-лошият случай

За да дадем представа как може да изглежда най-лошият сценарий за световната икономика, тук приемаме, че мерките за блокиране продължават до края на годината.   
Икономиките ще се върнат към нормалното си статукво към 2021 г., когато може би ваксината е разработена и може да бъде използвана през зимните месеци. Възстановяването тук може да е малко по-бързо и по-силно, отколкото в другите сценарии, тъй като се приема, че вирусът е напълно под контрол. Това е „L-образна форма" на възстановяване. 
При този сценарий повечето икономики биха преживели безпрецедентно и почти немислимо свиване. 2020 г. ще влезе в историческите книги като годината с най-сериозна рецесия, тъй като повечето икономики намаляват с двуцифрени темпове за годината.   
Възходът през 2021 г. ще бъде сравнително слаб. Рецесията ще продължи до 2023 г., преди повечето икономики да се върнат към нивата си от преди кризата.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: