Износът на руски суров петрол отбеляза петмесечен връх

Износът на руски суров петрол отбеляза петмесечен връх Снимка: japantimes.co.jp

По море вече ежедневно се изнасят 3.6 милиона барела, съобщава Bloomberg.

Новинарската агенция отдава този скок на приближаващите санкции на западните страни, които трябва да влязат в сила на 5 декември. Мярката кара Русия да побърза с износа, а купувачите на руски петрол – с вноса. Ограниченителните мерки, приети от G 7, Европейския съюз и Австралия, предполагат забрана за предоставяне на всякакви услуги на компании, които доставят руски петрол по море на цени под установения таван. Санкциите важат за танкери, натоварени след 5 декември, които ще се разтоварват в точките на доставка след 19 януари 2023 г.

Най-много са се увеличили доставките на петрол от терминала в Мурманск, за които се предполага, че ще пътуват на най-далечни разстояния. Bloomberg отбелязва още, че с наближаването на санкциите, самите танкери навигират по-предпазливо и крият реалните си дестинации, посочвайки напр. просто Суецкия канал, или места, удобни за евентуалното прехвърляне на петрола в други кораби, с цел да се избегнат санкционните ограничения. Според Bloomberg, практиката се прилага най-вече за танкери, доставящи руски петрол за Индия, тъй като заради дългите разстояния, именно тези доставки са изложени на риск да бъдат санкционирани.

Европейските купувачи също увеличиха обема на петролните доставки от Русия, преди налагането на санкциите. Износът за страните от ЕС достигна максимума си за последните 6 седмици, възлизайки приблизително на 762 000 барела на ден, т.е., 7% увеличение в сравнение с периода  август - септември. Най-големи купувачи са страните от Северна Европа, но руски танкери разтоварват и в пристанища по Средиземноморието.

Нарастващият износ увеличи приходите от петрол на Русия, достигайки до $ 149 милиона само за последната седмица на октомври. По последни данни, отстъпката за купувачите е средно $ 25,5 за барел. 

Западните страни все още не са оповестили цифрата, която се крие зад определението „пределни цени на петрола“. В САЩ се говори за $ 60 за барел, но точни цифри още не са оповестени. Очаква се ценовият таван да бъде определен в последните седмици преди 5 декември, като преди това ще бъде съгласуван с всички страни, които подкрепят санкциите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: