Как богата Швейцария се бори с енергийната криза

Как богата Швейцария се бори с енергийната криза Снимка: rove.me

Държавата, чиято енергетика също зависи от вноса на природен газ, е заложила на принципа да се запази стандартът на живот на швейцарските граждани, чрез иновации, ефективност и разумна пестеливост.

Така например, и тази година, въпреки енергийната криза, гражданите и гостите на Берн ще се радват на петседмичните празници Rendez-vous Bundesplatz (Среща на площада) – поредица от светлинни спектакли, които започнаха този уикенд, съобщи swissinfo.ch. 

„Преди всичко, трябва да бъдем себе си и да не изпращаме грешни сигнали към нашето население. За отмяна на светлинните спектакли в Берн изобщо не е ставало дума”, заяви пред изданието местен политик. 

Програмата на Rendez-vous Bundesplatz предвижда ежедневно по три 30-минутни светлинни спектакъла (вход свободен!), но за разлика от други години, понеделниците ще бъдат почивни дни за празника. „Това ни спестява почти 15% от енергията, плюс че използваме най-ново поколение енергоспестяващи лазерни проектори“, обясняват организаторите на светлинната феерия. 

Rendez-vous Bundesplatz се провежда от 2011 г. и с излъчваните спектакли по теми от културата и науката, ежегодно привлича около половин милион посетители. Гвоздеят на програмата тази есен ще бъде фантастично пътешествие с подводницата „Наутилус” на Жул Верн, което ще разкрие на зрителите красотата на океана.

Грешка би било обаче да се мисли, че швейцарското правителство не е подготвено с решения за справяне с евентуална енергийна криза. Според швейцарския министър на икономиката Ги Пармелин, критичната енергийна ситуация ще продължи няколко години, така че Швейцария планира изграждането на нови електроцентрали и производството на много повече възобновяема електроенергия, която да бъде използвана много по-ефективно

Пармелин призна, че швейцарските политици са подценили рисковете от по-мащабния внос на енергия от чужбина, но похвали действащата вече кампания за пестене на енергия, чиито първи резултати нарече „задоволителни”. Същевременно министърът не изключи перспективата една рецесия в съседна Германия да повлияе и на швейцарската икономика.

Друга посока на енергийната независимост изрази новоназначената първа жена директор в 142-годишната история на EMPA - Федералните лаборатории за наука и технология на материалите. „Швейцария трябва да бъде страна модел за иновативни решения за устойчивост“, заяви Таня Цимерман и посочи, че неин приоритет ще бъде лабораториите да посочат на бизнеса и домакинствата решения за по-висока енергийна ефективност.

EMPA е една от най-старите научно-практически обществени структури в Швейцария, чиито изследвания се простират от оценка на материалите, използвани във всички сфери на живота, вкл. строителство, текстил, храни, отпадъци и пр., до нанотехнологии и проектиране на градски системи за производство и разпределение на енергия. 

В EMPA работят около 1000 души, разпределени в пет отдела и 29 лаборатории в Дюбендорф (предградие на Цюрих), Санкт Гален и Тун. Ежегодно научнатата структура излиза с не по-малко от 600 научни разработки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: