Внезапен строг локдаун в шанхайския Дисниленд

Внезапен строг локдаун в шанхайския Дисниленд Снимка: disneyparks.disney.go.com

Паркът затвори, а посетителите не могат да го напуснат, без да дадат отрицателен тест за Covid.

В събота Шанхай съобщи за нови 10 случая на зараза, което доведе до бързото прилагане на китайската политика за нулева толератност към инфекцията и съответно, до блокиране и на посетителите в местния Дисниленд, съобщава ВВС. 

Това е поредното необичайно „затворено” място в Китай. Поучени от досегашния опит, много хора за минути напуснаха търговските центрове, маазините и дори работните си места, за да не се окажат хванати в капан извън домовете си. 

Освен Дисниленд, малко след 11:30 местно време, околните райони, включително търговската улица, днес също бяха затворени внезапно. Но за блокираните в шанхайския Дисниленд все пак има известно утешение – атракционите продължават да работят. Видеоклипове, публикувани в китайската социална платформа Weibo показват хора, които се втурват към портите на парка след съобщението, но ги откриват вече заключени.

В друга китайска социална медия, WeChat, правителството на Шанхай оповести, че паркът няма да приема нови посетители и ще пуска затворените да излязат, ако дадат три поредни отрицателни теста в три последователни дни. Спешната мярка се въвежда само два дни след като паркът започна да работи с намален капацитет, съобразно Covid мерките. Миналия ноември в шанхайския Дисниленд по същия начин бяха блокирани над 30 000 души. 

Близо три години след съобщението за първия случай на коронавирус в Китай, властите продължават да налагат крайни мерки, в опит да спрат всякакво разпространение на вируса. Към 24 октомври блокираните населени места в страната са около 200, а новите случаи на Covid надхвърлят 1000 дневно. Смята се, че в сравнение с други части на света, тази цифра е сравнително малка.

Въпреки това китайският президент Си Дзинпин вече обяви, че не предвижда облекчаване на политиката за нулев Covid. Мерките на правителството стават все по-непопулярни, тъй като в края на юни БВП спадна с още 2.6% в сравнение с предишното тримесечие.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: