Хакнатият телефон на Лиз Тръс вещае сериозни проблеми за консерваторите

Хакнатият телефон на Лиз Тръс вещае сериозни проблеми за консерваторите Снимка: news.rthk.hk

След краткия ѝ престой на Даунинг Стрийт 10, името на третата жена британски премиер отново попадна във водещите новини със съобщение от сферата на конспиративните теории.

Консерваторите и службите за сигурност имат причини да се притесняват, защото телефонният „хак” обхваща голям период от кариерата на Лиз Тръс като външен министър в предишното британско правителство. Според неназовани източници на The ​​Mail on Sunday, зад кибератаката стоят руски хакери, които са получили достъп до чувствителна информация, включително дискусии за войната в Украйна с ключови международни партньори. 

Твърди се също, че в частни разговори Лиз Тръс и близкият ѝ съпартиец Куаси Квартенг са критикували тогавашния премиер Борис Джонсън – информация, която ако не е дала повод за изнудване, най-малкото е била използвана като натиск, „помогнал” за свалянето на Джонсън, причинявайки тежка правителствена криза в Обединеното кралство. 

Хакът беше открит, точно когато Тръс се кандидатира за лидерство на торите и съответно, за следващ премиер, но според запознати, Джонсън и секретарят на кабинета Саймън Кейс са решили да запазят подробностите в тайна, за да не се допусне „абсолютен хаос” в страната. Същевременно Тръс също се е въздържала да оповести „проблема” си, опасявайки се, че новината може да провали шансовете ѝ – което пък опозицията незабавно обяви за „непростимо”.

Незвисимо от това, дали притесненията на политиците са били основателни, според The ​​Mail on Sunday „не е страхотен комплимент за разузнавателните служби, ако телефонът на външния министър може да бъде „пробит” толкова лесно”. Източникът на изданието казва, че устройството е било толкова силно компрометирано, че сега се пази „в правителствен сейф“.

Явно, това е причината малко преди да стане премиер Лиз Тръс да смени мобилния си номер, който ползваше от 10 години, както и известно обяснение за бързото ѝ оттегляне от премиерския пост.

Опозиционните партии настояват за спешно разследване, което ще повдигне неприятни въпроси относно киберсигурността на Обединеното кралство, а може да има и последствия за „пазителите на тайната” Джонсън и Кейс.

Говорител на правителството отговори със следното изявление: „Разполагаме със стабилни системи за защита срещу кибер заплахи. Това включва редовни брифинги по сигурността за министрите и съвети относно защитата на техните лични данни”.

Като управляваща партия, торите ще трябва да предложат доста повече от това, за да успокоят нацията и нашите съюзници, коментира indy100.com. Изглежда, перфектно проведената хакерска атака е предизвикала далеч по-сериозна правителствена криза в Обединеното кралство, чиито последствия може би все още не са преодолени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: